Werk in uitvoering

Inrichting poortgebieden Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land, waar de Oostvaardersplassen onderdeel van zijn, heeft een aantal toegangspoorten. Met ruimte voor gevarieerde natuur en beleving. We maken plannen en bereiden de aanleg van waterpartijen en recreatievoorzieningen voor.

Toegangspoort van de Oostvaardersplassen bij De Oostvaarders in Almere.

Locatie

Aan de rand van de Oostvaardersplassen, bij Almere en Lelystad (FL), onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Looptijd

2018 - 2026

Poortgebied

Nationaal Park Nieuw Land heeft een aantal ‘poortgebieden’; entrees aan de randen van het gebied, elk met een eigen karakter. Een poortgebied is startpunt voor activiteiten in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Je vindt er horeca, informatiepunten en recreatievoorzieningen. Voor de beleving van het gebied komen er nieuwe recreatiemogelijkheden en wordt het landschap afwisselender gemaakt.

Inrichting

Het ontwerp voor de poortgebieden is klaar. Daarbij houden we rekening met het karakter van ieder poortgebied. Voor de realisatie moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd en toegekend. Vervolgens kan de inrichting van start gaan: bos omvormen naar een meer gevarieerd gebied met planten bomen en struiken, nieuwe waterpartijen graven, nieuwe recreatieve voorzieningen aanleggen en uitbreiding van Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders.  

Werkzaamheden in het veld

In het poortgebied aan de Almeerse kant, Oostvaardersplassen Almere, is in 2023 gestart met de verbouwing en uitbreiding van het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders.

De plannen voor het poortgebied aan de Lelystadse kant, Oostvaardersplassen Lelystad, zijn in 2023 concreet gemaakt. En er is een 15 km lange ruiterroute aangelegd over bestaande beheerwegen. De aanleg van een slenk tussen de Buizerdweg en de Knardijk ter hoogte van Buitencentrum Oostvaardersplassen start medio 2024.

Samenwerking

Gemeente Almere, gemeente Lelystad en provincie Flevoland zijn cofinanciers voor dit project.

Meer informatie

Oostvaardersplassen

Toon project op kaart
Contact
boswachter met verrekijker
Boswachters Oostvaardersplassen
 
Meer over dit onderwerp