Nieuws

Minister van der Wal opent de Van boom tot boswandelingen

  • 25 april 2024
  • Bosbeheer
  • Leestijd 2 minuten

Op donderdag 25 april 2024 opende Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, de allereerste Van boom tot boswandeling in Garderen. Deze opening markeert het startpunt van een feestjaar voor Staatsbosbeheer, dat 125 jaar bestaat. Boswachters zetten dit jaar in het hele land 28 speciale routes uit met bijzondere verhalen over bomen en bos uit de streek.  

Minister van der Wal opende de route in aanwezigheid van een aantal boswachters, directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen en wethouder Wim Oosterwijk van gemeente Barneveld.

Houtvester van 't Hoff

Boswachter Jody Bennink vertelt over de Van boom tot boswandeling op de Veluwe: “Ik ben er trots op dat we in dit feestjaar onze bezoekers een mooie natuurwandeling kunnen bieden. Deze route hier in Garderen, waar eens houtvester Van ’t Hoff verantwoordelijk was voor het bosbeheer, biedt alles waar Staatsbosbeheer voor staat: beschermen, beleven én benutten. Dit gebied, met bossen, heide en vennen, biedt een grote diversiteit aan natuur, waar we op verantwoorde wijze duurzaam hout uit halen.”

125 jaar Staatsbosbeheer

Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort aan bos en een toename van zandverstuivingen werd Staatsbosbeheer op 21 juli 1899 opgericht. Vandaag de dag zijn we trots beheerder van deze fascinerende natuur die onze leefomgeving verrijkt. Een mooie reden om het bos een jaar lang in de kijker te zetten. Daarom is 2024 uitgeroepen tot Jaar van het bos. Een bos is het huis voor een enorme rijkdom aan leven waarmee we ons verbonden voelen. Generaties boswachters zijn ons al voorgegaan in het beschermen, uitbreiden en duurzaam benutten van een heel veelzijdig stuk Nederlands landschap. Wij beheren dit groene erfgoed voor nu en voor de volgende generaties.

Van boom tot bos

Ter gelegenheid van het Jaar van het bos hebben onze boswachters in het hele land speciale Van boom tot boswandelingen uitgezet. Langs de route vind je via een QR-code verhalen over bomen, bos en bosbeheer én leuke opdrachtjes voor kinderen.

Bekijk de routes
Meer over dit onderwerp