Nieuws

Hub Noord-Brabant en Staatsbosbeheer vernieuwen samenwerking

  • 26 januari 2024
  • Arbeidsparticipatie
  • Leestijd 2 minuten

Hub Noord-Brabant biedt onderwijs op maat voor kinderen en jongeren met complexe leer- en opvoedingsvragen. Staatsbosbeheer bood jaarlijks 125 van deze leerlingen de afgelopen 10 jaar een leer- en werkplaats aan op hun terrein in Nistelrode. Deze samenwerking wordt nu met vijf jaar verlengd. 

Leerlingen aan het werk bij Leerwerkplaats de Maashorst

Verbeterde concentratie, minder stress

Op het terrein van het beheerkantoor Brabant Noordoost in Nistelrode staat Leerwerkplaats de Maashorst. Wekelijks zijn daar tientallen leerlingen aan het werk. In de loods of buiten, in één van de gebieden van Staatsbosbeheer.

“Werken in de natuur zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen concentreren en minder stress ervaren. Daarom leent het zich zo goed voor kwetsbare groepen in onze samenleving”, licht provinciehoofd Staatsbosbeheer Noord-Brabant Theo Gorissen toe. “Als ik zeg dat arbeidsparticipatie een belangrijk thema is binnen Staatsbosbeheer, merk ik dat weinig mensen hiervan op de hoogte zijn. Wij hebben zorg voor de natuur, maar ook zorg voor de maatschappij. Gezondheid zien we in termen van veerkracht, functioneren en participatie, met focus op de kracht en eigen regie van mensen. Binnen Staatsbosbeheer Noord-Brabant hebben we hier veel aandacht voor. We zijn de provincie met de meeste mensen met een arbeidsbeperking, werkzaam in onze terreinen. Nergens in ons land hebben we zo’n omvangrijke samenwerking met een VSO. Daar zetten dagelijks veel collega’s en begeleiders zich voor in en daar ben ik trots op.”

Rion Pennings, bestuurder van Hub Noord-Brabant, is blij met de vernieuwde samenwerking. “Voor de leerlingen is aansluiting op de arbeidsmarkt belangrijk. Daar maken wij ons in deze vernieuwde samenwerking hard voor. Ik zie in de praktijk hoeveel zo’n leerwerkplek voor een leerling betekent. Om onderdeel te zijn van een team en nuttig werk te doen, dat geeft zelfvertrouwen. De leerlingen kunnen zichzelf zijn. Dat is mede te danken aan de begeleiding van de vakleraren van Hub Noord-Brabant, maar ook aan de medewerkers van Staatsbosbeheer.”

Op vrijdag 26 januari 2024 staan beide organisaties, samen met leerlingen en begeleiders, op een feestelijke manier stil bij de vernieuwing van de samenwerking.

Meer over dit onderwerp