Nieuws

Eerste lustrum samenwerking Binnenwerk

  • 31 augustus 2023
  • Natuurbeheer

In aanwezigheid van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal vieren Binnenwerk en Staatsbosbeheer vandaag hun vijfjarige samenwerking. Deze samenwerking biedt inmiddels bijna 400 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Minister Van der Wal: "Deze samenwerking is een inspirerend voorbeeld van hoe natuur kan bijdragen aan de maatschappij. Namelijk door betekenisvolle banen, persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap. Met deze inzet wordt een waardevolle bijdrage aan de natuur geleverd."

400 banen

Binnenwerk is opgericht om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen de Rijksoverheid aan het werk te helpen. Al snel werd contact gezocht met Staatsbosbeheer, ook onderdeel van het Rijk. Want het werk in de natuur is nooit klaar: maaien, zagen, bankjes plaatsen, wandelpaden vrijhouden, rasters controleren, exotische plantensoorten bestrijden, enzovoorts. Werk dat soms blijft liggen, omdat het bijvoorbeeld te duur is om aan aannemers uit te besteden. Maar het zijn ook juiste deze klussen die Binnenwerkers voldoening geven, omdat ze meteen de resultaten van hun inspanning zien.

In vijf jaar tijd hebben Binnenwerk en Staatsbosbeheer samen zo al bijna 400 banen in bos- en natuurbeheer gecreëerd. Het gaat op dit moment om 48 teams over het hele land verspreid, juist ook op plekken waar minder werkgelegenheid is. Een kleine greep uit de locaties: Afferden, Jubbega, Kloosterhaar, Lauwersoog, Vijlen, Westzaan, Zeewolde, Zonnemaire en Zwartemeer.

Persoonlijke ontwikkeling

Medewerkers van Binnenwerk hebben een volwaardige functie. Alles wordt afgestemd op de persoonlijke mogelijkheden van de medewerker. Zo volgen zij cursussen en opleidingen en ontwikkelen ze zich op meerdere vlakken. Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer: “Uit onderzoek blijkt dat Binnenwerkers blij zijn met hun baan; ze doen zinvol werk, voelen zich gewaardeerd en werken intussen aan hun eigen ontwikkeling. Staatsbosbeheer is enorm geholpen met deze bijdrage en elke bezoeker van de natuurgebieden waar ze werken, heeft plezier van het resultaat”.

Willemijn Dekker, directeur Binnenwerk “Ik ben trots op deze samenwerking. Het is een prachtig voorbeeld van hoe je een win-winsituatie voor iedereen kan creëren. Als Rijk geven we zo het goede voorbeeld. We creëren met meer partnerorganisaties banen, waarvan op dit moment de meeste bij Staatsbosbeheer. Het succes wat we hier zien, is overal mogelijk. Op naar nog veel meer duurzame banen!”

Over Binnenwerk

Binnenwerk creëert samen met partnerorganisaties in opdracht van ministeries en uitvoeringsorganisaties structurele en duurzame banen in teamverband binnen het Rijk voor mensen met een doelgroepindicatie. Dit zijn banen in bijvoorbeeld archiefbewerking, bos- en natuurbeheer of pandgebonden werk, zoals toetsenbordreiniging of hospitality. Als gemandateerd werkgever ontzorgt Binnenwerk opdrachtgevers volledig met specialistische ondersteuning op maat. Lees meer op oprijk.nl/binnenwerk

 

Meer over dit onderwerp