Nieuws

Agroforestry baanbreker van het jaar

  • 07 december 2023
  • Natuurinclusieve landbouw
  • Leestijd 1 minuut

Jelle Hakvoort, pachter bij Staatsbosbeheer en biologisch melkveehouder en akkerbouwer naast het Kuinderbos, is uitgeroepen tot ‘Agroforestry baanbreker van het jaar’. Hij krijgt deze prijs samen met zijn collectief-collega's Joost van Middelaar en Gerard Keurentjes, omdat hij heeft bewezen dat zijn aanpak waardevol is en een positief effect heeft op de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.

Natuurinclusieve landbouw

Het Agroforestry Netwerk Nederland maakte de winnaar bekend tijdens zijn online jaarevenement. Het bedrijf van Jelle ligt naast het Kuinderbos in Flevoland. Een aangrenzend deel van het Kuinderbos wordt begraasd door zijn Jersey-koeien en de door hem aangeplante windsingels sluiten aan op het bos.

De samenwerking tussen Jelle en Staatsbosbeheer dateert van 2020 en valt onder het programma natuurinclusieve landbouw. In een uitgebreid blog kun je er over lezen. Meer over de aanpak en gegevens van dit bedrijf zijn te vinden in deze factsheet (pdf).

Bij de aanleg van de windsingels is gekozen voor zowel bessen- en noten-dragende soorten als medicinale soorten: naast els, berk, linde, tamme kastanje, zoete kers, boswilg en schietwilg ook struiken als meidoorn, liguster, Gelderse roos en egelantier.

Meer over dit onderwerp