Nieuws

Boomfeestdag extra feestelijk van start

  • 15 november 2023
  • Natuureducatie
  • Leestijd 2 minuten

Op woensdag 15 november 2023 wordt in de gemeente Amstelveen tijdens de 66e Nationale Boomfeestdag het startsein gegeven voor het Boomfeestdag-plantseizoen 2023-2024. Eén van de gasten is minister Christianne van der Wal, die samen met kinderen de eerste boom plant en meer feestelijk bomennieuws aankondigt. Het thema dit jaar is ‘Opgroeien met bomen’. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.  

Sinds 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant tijdens de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag

Ieder kind een boom

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten. Het Boomfeestdag-plantseizoen loopt van half november tot en met half maart. Medewerkers van gemeenten, natuurorganisaties, bedrijven en scholen zetten zich in om kinderen in aanraking te brengen met de natuur. Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door groene gastlessen op scholen, excursies met de boswachter of andere leuke activiteiten in de klas, op het schoolplein en in parken en bossen. Zo ontdekken kinderen dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezonde, prettige leefomgeving. Het stimuleert hen bovendien om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur. Sinds de eerste editie van de Nationale Boomfeestdag in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant.

Opgroeien met bomen

Voor seizoen 2023-2024 koos de Stichting Boomfeestdag het thema ‘Opgroeien met bomen’. Daarbij staat centraal hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in wijken en parken en op schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder. Het thema biedt talloze mogelijkheden voor plantactiviteiten én educatie over bomen en bossen. Leerlingen van basisscholen onderzoeken waarom het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met bomen. Natuurlijk gaan kinderen, waar mogelijk, ook zelf bomen planten om zo te zorgen dat ze met bomen kunnen opgroeien. Meer informatie en alle activiteiten vind je op Boomfeestdag.nl

Jaar van het bos

Bij het startsein van het Boomfeestdag-plantseizoen is ook Sylvo Thijsen aanwezig, directeur van Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van Stichting Boomfeestdag. Samen met minister Van der Wal kondigt hij feestelijk bomennieuws aan, namelijk dat 2024 het Jaar van het bos zal zijn. Dit initiatief markeert het 125-jarige jubileum van Staatsbosbeheer.

Meer over dit onderwerp