Nieuws

Nederland viert 65e Nationale Boomfeestdag

  • 11 november 2022
  • Flora en fauna

Op 16 november 2022 planten weer duizenden leerlingen van basisscholen in heel Nederland een boom bij hen in de buurt. Het is dan de 65e editie van de Nationale Boomfeestdag.

Handen uit de mouwen

Op de Nationale Boomfeestdag laten leerlingen zien dat ze groene vingers hebben door bomen te planten in hun eigen leefomgeving. Met het planten van bomen leveren kinderen een bijdrage aan de beleidsdoelen op het gebied van natuur, gezondheid en klimaatadaptatie. Daarom worden ze in veel gemeenten geholpen door de burgemeester, de wethouder en gemeenteraadsleden. Ook steken de gedeputeerde, de commissaris van de koning en de dijkgraaf van het waterschap tijdens de Nationale Boomfeestdag de handen uit de mouwen.

65 jaar Boomfeestdag

Staatsbosbeheer richtte in 1957 de Boomfeestdag op. Op 10 april 1957 werd de eerste Boomfeestdag, toen nog Boomplantdag geheten, georganiseerd. In dat jaar plantten 1600 leerlingen in Apeldoorn enkele honderden bomen. Sinds die tijd is de Boomfeestdag uitgegroeid tot een fenomeen en planten elk jaar 100.000 kinderen zo’n 200.000 bomen en struiken. Marleen van den Ham, directeur-bestuurder Stichting Nationale Boomfeestdag: “Al die planters samen, dat zijn er inmiddels zo’n 5 miljoen in de leeftijd van 7 tot 77 jaar, hebben Nederland de afgelopen 65 jaar met ruim 13 miljoen bomen vergroend! En daarmee is ons land gezonder, koeler, schoner en biodiverser geworden”.

"Met bomen werken"

Het landelijke thema van de Nationale Boomfeestdag 2022 is: “(met) Bomen Werken!”. De Nationale Viering wordt georganiseerd door stichting Nationale Boomfeestdag met de gemeente Zundert en Treeport BCT Partners BV.

Een onvergetelijke ervaring

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in aanraking brengen met bomen en bossen om hen zo inzicht over de natuur bij te brengen. Van den Ham: “Het planten van een boom is voor kinderen een onvergetelijke ervaring. Veel van de planters van vroeger weten nog precies waar ‘hun’ boom staat. En die boom blijft altijd net iets meer speciaal dan andere bomen.” Kinderen ontdekken door het planten van een boom dat ze zelf heel laagdrempelig iets kunnen doen voor een beter klimaat en een gezondere leefomgeving. Het stimuleert hen om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur. 

Natuureducatie

Veel scholen, bso’s en natuur- en milieucentra organiseren rondom de Nationale Boomfeestdag een themaweek over bomen en bossen. Leerlingen planten niet alleen bomen, ze krijgen ook les uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag, maken doe-opdrachten op het schoolplein of gaan met de boswachter op excursie in een park of bos. Van den Ham is er trots op dat de Nationale Boomfeestdag volop in de belangstelling staat. “Het zorgt er voor dat een nieuwe generatie klaar staat die bomen en natuur op waarde weet te schatten en dat is een heel motiverende gedachte.”

Meer over dit onderwerp