Nieuws

2024: Jaar van het bos

  • 15 november 2023
  • Bosbeheer
  • Leestijd 2 minuten

Tijdens de nationale viering van de Boomfeestdag kondigen Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, en Sylvo Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, het Jaar van het bos aan. Dit initiatief markeert het 125-jarige jubileum van Staatsbosbeheer in 2024 en heeft als doel benadrukken van de waarde van bomen en bos en vergroten van het bewustzijn over het belang van duurzaam bosbeheer.

Staatsbosbeheer beheert dit groene erfgoed voor nu én voor volgende generaties.

Belang van bossen

Sylvo Thijsen licht toe: “Een bos is het huis van enorme rijkdom aan leven waarmee we ons verbonden voelen. Generaties boswachters zijn ons al voorgegaan in het beschermen, uitbreiden en duurzaam benutten van een heel veelzijdig stuk Nederlands landschap. Staatsbosbeheer beheert dit groene erfgoed voor nu én voor volgende generaties.”

Minister Van der Wal benadrukt het belang van bossen voor biodiversiteit, klimaat en leefbaarheid. “Van bossen wordt iedereen blij. Het is een heerlijke plek voor mensen om te ontspannen, maar bomen en bos spelen ook een belangrijke rol in het behoud van de rijkdom aan soorten bomen, planten en dieren. Én bomen slaan CO2 op. Als minister voor Natuur zie ik graag méér bomen in heel Nederland, niet alleen in natuurgebieden, maar ook in het stedelijk gebied en op het boerenland.”

Wordt vervolgd

Om het Jaar van het bos te vieren staan bomen en bos in 2024 een jaar lang op verschillende manieren extra in de schijnwerpers. Zo delen boswachters verhalen over bomen en bos, komt er een extra feestelijke landelijke viering van de Boomfeestdag en worden in het hele land speciale Van boom tot bos-wandelingen uitgezet om van bomen en bos te genieten.

Meer over dit onderwerp