Nieuws

Fort Pannerden uitgeroepen tot mooiste fort van Nederland

  • 07 september 2023
  • Monumenten
  • Leestijd 2 minuten

Het Gelderse Fort Pannerden is favoriet bij 25.000 mensen die hebben gestemd op de publieksprijs van Forten.nl. Het fort in Doornenburg, dat de status heeft van UNESCO Werelderfgoed, maakt deel uit van de Hollandse Waterlinies en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het Gelderse GeoFort is op een mooie vierde plaats geëindigd. Ook dit fort is eigendom van Staatsbosbeheer.

Fort Pannerden heeft de status van UNESCO werelderfgoed en maakt deel uit van de Hollandse Waterlinies

Een fort van formaat

Fort Pannerden werd gebouwd tussen 1869 en 1871 en is al van grote afstand te zien in het rivierenlandschap. Met vijf verdiepingen en een omvang van 75 bij 70 meter is het een fort van formaat. De strategische ligging op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal maakte deze locatie van groot militair belang.

Tegenwoordig trekt Fort Pannerden veel toeristen die meer willen weten over de geschiedenis en die vanaf het dak van het fort uitkijken op het ruige landschap van de Gelderse Poort. Daar grazen het hele jaar paarden en runderen, bevers knagen er in het Ooibos. Op en om het fort groeit een grote variëteit aan bijzondere stroomdalplanten.

GeoFort

Onder de Hollandse Waterlinies, bestaande uit de Stelling van Amsterdam en 59 andere forten, valt ook het GeoFort. Dit historische bouwwerk ligt net als het Pannerdense fort in de Betuwe. Het fort is in 1878 gebouwd als aanvulling op het nabijgelegen Fort bij Asperen en moest de Lingedijk en het omliggende gebied verdedigen. In 2006 is het fort gerestaureerd en is het beter bekend onder de naam GeoFort. Tegenwoordig doet dit fort dienst als interactieve en educatieve attractie. In het vrij toegankelijke deel is er een Vleermuis Experience van Staatsbosbeheer.

Open Monumentenweekend

Zowel Fort Pannerden als het Geofort en nog vele andere locaties zijn gratis toegankelijk tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september 2023. Meer info en openingstijden: openmonumentendag.nl

Meer over dit onderwerp