Nieuws

Volg de visarenden in de Biesbosch via beleefdelente.nl

  • 19 maart 2023
  • Zaden en plantmateriaal

De broedende visarenden in de Biesbosch zijn ook dit jaar live te volgen. Op zondag 19 maart 2023 ging de webcam bij het nest weer aan. Eind maart worden de visarenden terugverwacht op het nest na hun overwintering in Zuid-Europa en Afrika. Via de website beleefdelente.nl/visarend van Vogelbescherming Nederland kan er weer gekeken worden naar de terugkeer van de vogels op het nest en het uitbroeden van de eieren. 

Brongebied

Sinds 2016 broeden er weer visarenden in de Biesbosch. Sinds het water hier meer ruimte krijgt is het gebied weer aantrekkelijk geworden voor deze roofvogels. In totaal zijn inmiddels 38 jongen uitgevlogen. De Biesbosch is daarmee het brongebied voor de visarendpopulatie in Nederland. In 2022 heeft er ook op de Veluwe een paartje visarenden met succes gebroed. 

Beroemd broedpaar

Het paartje visarenden van de webcam is de grondlegger van de visarendpopulatie in Nederland. Het mannetje, herkenbaar aan een kleurring, broedt al vanaf het eerste jaar in de Biesbosch. Waarschijnlijk met hetzelfde vrouwtje, maar dat weten we niet zeker, want ze is niet geringd. Maar aan de hand van het gedrag, verenkleed en de band met het mannetje, is het aannemelijk dat ze al die jaren een paar vormen. 

Ruimte voor de rivier

Na het hoogwater in 1993 en 1995 werden er maatregelen genomen om Nederland beter te beschermen tegen de risico's van hoog. In de Biesbosch werden onder andere de Noordwaard, Jantjesplaat en Zuiderklip teruggegeven aan het water in kader van het project Ruimte voor de Rivier. Groot aaneengesloten polderland veranderde hierdoor in waterland en overtollig rivierwater kreeg meer ruimte op weg naar zee. De oppervlakte buitendijkse Biesboschnatuur werd vergroot. Er was weer sprake van grootschalige, waterrijke, visrijke en stille wateren. Een ideaal leefgebied voor de visarend.

Unieke beleving

Boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer is trots: “Dat je in Nederland kan genieten van visarenden is al uniek, maar dat je vanuit je huiskamer kunt meekijken in het nest is natuurlijk geweldig. Voor jong en oud wordt op deze manier een bijzondere inkijk gegeven in het dagelijkse leven van deze arendsoort. In 2021 en 2022 speelden de mooiste taferelen zich af voor de camera. Van een boommarter die door de visarendvrouw van het nest werd geschopt tot vrijgezelle visarenden die het broedende paar kwamen verstoren. En van vertederende kuikenscenes tot aan grote gevangen vissen. Het hield echt niet op.” Naast prachtige beelden geven de beelden Staatsbosbeheer en Vogelbescherming ook veel nieuwe inzichten over de visarend. Zo is nog duidelijker geworden dat visarenden tot in september hun nest gebruiken en behoefte hebben aan absolute broedrust. We kijken uit naar de komende periode.

Beleef de Lente

De livestream van het visarendnest wordt gedeeld via de website beleefdelente.nl/visarend. Naast het directe zicht op het nest worden elke week blogs en clips geplaatst. De webcam is mede mogelijk gemaakt via Buitenfonds door Ecoresult B.V.

Meer over dit onderwerp