Nieuws
In het Kuinderbos is de eerste kleine ijsvogelvlinder op camera vastgelegd. Deze bijzondere vlinder kwam vroeger in heel Nederland voor maar de populatie ging eind vorige eeuw achteruit. Dankzij gericht bosrandenbeheer in het Kuinderbos is de kleine ijsvogelvlinder nu in dat gebied gesignaleerd.
Staatsbosbeheer werkt sinds 2006 in het Kuinderbos aan de verbetering van de bosranden met als doel de terugkeer van insecten, zangvogels en kleine zoogdieren. Én om de terugkeer van de kleine ijsvogelvlinder te faciliteren. De werkzaamheden besloegen het verwijderen van grote bomen in de bosranden, het sparen van struiken en het aanplanten van struiken en bomen die insecten en vogels aantrekken. Inmiddels is 35 kilometer aan bosranden bewerkt, met als gevolg dat de bos- en struweelvogels enorm in aantallen zijn toegenomen.
Ondertussen is het in het Kuinderbos tafeltje dekje voor de ijsvogelvlinders. Omdat grote bomen zijn verwijderd, bereikt het zonlicht beter de bosbodem. Hier profiteert met name het koninginnenkruid van. Deze plant is erg nectarrijk en wordt door boswachters een ware "nectarkroeg" voor vlinders genoemd. Ook kamperfoelie heeft baat bij meer zonlicht en is een belangrijke voedingsbron voor de rupsen die zich later ontpoppen tot vlinders.
Een aantal vrijwilligers houdt de populaties in het Kuinderbos in de lente en zomer in de gaten, soms met verrassende vondsten. Zo ontdekte vrijwilliger Veronie dit jaar al het hooibeestje, sinds de jaren 70 teruggekeerd. Roland vond rupsen van de grote vos en Gerard heeft afgelopen jaren al veel bijzonder waarnemingen gedaan van libellen, waaronder vijf soorten van de zeer zeldzame witsnuitlibellen.
De kleine ijsvogelvlinder komt waarschijnlijk uit de populatie in de Achterhoek en heeft door het warme weer en langdurige oostenwind eerst het Voorsterbos, en daarna het Kuinderbos bereikt. Dit is inmiddels de derde grote bosvlinder na de grote weerschijnvlinder en de grote vos die zich hier ook voortplanten. Boswachter Harco: "Dit jaar ben ik 25 jaar boswachter van het Kuinderbos. Een mooier cadeau had ik me niet kunnen wensen van Moeder Natuur!"