Nieuws

Bomen, bos en hout op de Floriade

  • 14 april 2022
  • Flora en fauna

De Floriade - een tienjaarlijkse wereld tuinbouw tentoonstelling – vindt van 14 april tot en met 9 oktober 2022 plaats in Almere. Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag vertellen samen met Stad & Natuur Almere en NatuurWijs tijdens dit grote evenement het verhaal van bomen, bossen en hout. Zo heeft Staatsbosbeheer het constructie- en gevelhout geleverd voor de bouw van The Natural Pavilion, een volledig duurzaam pand. Ook heeft Staatsbosbeheer hout geleverd voor de bouw en de inrichting van het paviljoen op kavel 46, waar van alles te ontdekken is voor de jonge bezoeker.

Houten Rijkspaviljoen op kavel 

90 minuten... zo lang duurt het voordat het geleverde Hollands hout voor de bouw van The Natural Pavilion weer is terug gegroeid in de bossen van Staatsbosbeheer. Dit volledig duurzame pand bestaat uit drie bouwlagen, waarbij de houtpanelen aan de binnen- en buitenkant zijn geplaatst in een constructie van hergebruikt staal. Het paviljoen laat zien dat het nu al mogelijk is om woningen, scholen en kantoren te ontwikkelen die volledig circulair en energieneutraal zijn. De bouwconstructie is heel flexibel en kan daardoor heel makkelijk opgebouwd en gedemonteerd worden. Het is de bedoeling dat het paviljoen na de Floriade deels of geheel naar een andere locatie verhuist. Meer info over The Natural Pavilion

Biodiversiteit, bomen en bewegen op kavel 46

Op kavel 46 heeft Stichting Nationale Boomfeestdag samen met Stichting Stad & Natuur Almere en vele groene partners een vrolijke beleeftuin met een sprookjesachtig houten paviljoen gerealiseerd. Tien educatieve bomenpanelen geven een berg aan informatie over bomen, bossen en hun vele functies voor de natuur en voor mensen. Kinderen kunnen met een speciaal ontwikkelde app een bomenspeurtocht volgen. Ook zijn er diverse quizboekjes met challenges over de onderwerpen bossen, ecosysteemdiensten en hout. Op diverse dagen geven boswachters van Staatsbosbeheer rondleidingen over de Floriade. NatuurWijzers van Stichting NatuurWijs verzorgen workshops ‘een reis door de boom’. In de beleeftuin kunnen kinderen leuke beweegoefeningen doen, ravotten en spelen. Als ze moe zijn geworden van alle avonturen, kunnen kinderen met hun (groot-) ouders plaatsnemen op de boomstamkrukjes in het paviljoen en luisteren naar een mooi bossenverhaal. Meer info over activiteiten Floriade 

Meer over dit onderwerp