Nieuws

Acht nieuwe audiofietsroutes verbinden kunst met het Nederlands landschap

  • 11 augustus 2021
  • Flora en fauna

Verschillende organisaties zetten dit jaar het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Zo ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau. Gezamenlijk ontwikkelden ze de app Meesterwerk Nederlands Landschap.

Bijzonder: op basis van de GPS op zijn mobiele telefoon krijgt de fietser in zijn oortje routeaanwijzingen en informatie over het gebied waar hij dan fietst, zonder steeds de telefoon erbij te hoeven pakken. Onderweg zijn een aantal stops waar op de telefoon historische kaarten en schilderijen van oude meesters én hedendaagse kunstenaars verschijnen, ook weer vergezeld van gesproken tekst. De fietser beleeft zo hoe de oude meesters eeuwen geleden datzelfde landschap voor zich zagen en vastlegden, maar ook hoe jonge kunstenaars dit landschap nu ervaren. De fietser wordt uitgenodigd om letterlijk bij het landschap stil te staan en met een andere, nieuwe blik naar het landschap te kijken. En ook fijn: tijdens de tocht verbruikt de app geen mobiele data.

Gevarieerde landschappen

De acht routes voeren door het kustlandschap van de wadden en de Noordzee, naar het rivierlandschap van de Biesbosch en het Eiland van Dordrecht, naar het veenlandschap van Overijssel, naar de zandlandschappen van Drenthe en het Nieuwe Land van de Flevopolders. De routes volgen het gebruiksvriendelijke fietsknooppuntennetwerk en zijn te downloaden via de Play Store of de Apple store.

Ode aan het Landschap

De app is één van de projecten van ‘Ode aan het Landschap’. Het is de eerste in een nieuwe opzet van themajaren van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met meerdere, wisselende, partners. Was tot nu toe vooral het doel van de themajaren het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk (inter)nationale toeristen, ligt vanaf dit jaar de nadruk op een maatschappelijke opgave: meer kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap. Voor meer informatie zie beleefdenationaleparken.nl.

Meer over dit onderwerp