Nieuws

Themajaar Ode aan het Landschap van start

  • 12 mei 2021
  • Flora en fauna

2021 Is het nationaal jaar van Ode aan het Landschap. Verschillende organisaties hebben speciale excursies opgezet om dit jaar het Nederlandse landschap in de schijnwerpers te zetten. Met twee thema's sluit Staatsbosbeheer hier op aan: fortensafari's in de Hollandse Waterlinies en fietsroutes door de Nationale Parken.

Hollandse Waterlinies: fortensafari's

De Hollandse Waterlinies – de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen – is op initiatief van de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland, onderdeel van het ode jaar. Je kunt je aanmelden voor speciaal ontwikkelde fortensafari's, die zich richten op de natuur en verhalen in/om onze forten en het linielandschap. Fort Edam zal – mits Corona-versoepelingen dit toestaan – in juni aftrappen met de mini-jungle safari en een moerassafari door inundatiegebied nabij fort K'IJK. Meer info over de fortensafari's 

Nationale Parken: fietsen door het landschap

Ook het landschap van onze Nationale Parken komt in de schijnwerpers te staan. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau hebben gezamenlijk de app 'Meesterwerk Nederlands Landschap' ontwikkeld. Het gaat om zes bijzondere fietsroutes die aan de hand van kunst een link leggen tussen heden, verleden en toekomst van het landschap. Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland heeft de primeur met een afwisselende fietstocht van ongeveer 35 kilometer met acht stops, die langs het Markermeer, de groenzones van Lelystad en de Oostvaardersplassen voert over vrij liggende fietspaden, waarbij de verhalen en geschiedenis van het landschap centraal staan. De route start bij het buitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer in Lelystad.

Ode aan het Landschap

Ode aan het Landschap 2021 is geïnitieerd door het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en zet in op bijzondere projecten waarbij altijd het landschap centraal staat. De diversiteit van het landschap is het thema. Verbintenis tussen mensen en natuur wordt gezocht maar de toekomstige vraagstukken rondom het landschap worden niet uit de weg gegaan.

Meer over dit onderwerp