Nieuws

Nieuw seizoen podcast Groene Oren: Paulien Cornelisse als eik

  • 20 mei 2021
  • Flora en fauna

Na de eerste succesvolle serie van de podcast Groene Oren (genomineerd voor Gouden Radioring 2020) start vandaag de tweede reeks. Onder andere Paulien Cornelisse, Gijs Naber en Marcel Musters kruipen in de huid van een plant of dier uit de Nederlandse natuur en laten zich als studiogast interviewen. De interviews zijn grotendeels geïmproviseerd en leveren hilarische gesprekken op, die naast grappig ook informatief zijn. 

Puberende eik

De eerste aflevering is niet in de studio opgenomen, maar op locatie. Dit omdat de hoofdpersoon nogal standvastig is: een wat zelfvoldane puberende eik van 150 jaar, gespeeld door schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse. Ze gaat in op kwesties als al die krioelende mensen om haar heen, de relativiteit van tijd en haar hekel aan de beuk. Beluister de aflevering in je podcast app of via staatsbosbeheer.nl/groene-oren-eik

Chris Bajema en Paulien Cornelisse op Fort Rhijnauwen voor opname Groene Oren

Verrassende gesprekken

Groene oren is geïnspireerd door de Amerikaanse podcast serie ‘Everything is alive’, waar onder andere een lift en een colablikje onderkoeld worden geïnterviewd over hun leven. De acteurs zijn voorafgaand aan ‘het interview’ door boswachters gebriefd, zodat ze zich helemaal konden inleven in het dier of de plant. Ze wisten niet welke vragen ze tijdens het studiogesprek kregen. Deze vorm levert een spontane talkshow-dynamiek op tussen interviewer en dier/plant. 

Elke twee weken 

Iedere twee weken komt een nieuwe aflevering online. De soorten worden geïnterviewd door Chris Bajema, bekend van de succesvolle podcasts ‘Man met de microfoon’ en ‘Lockdown’. Het idee om dit concept naar de natuur te trekken is van multimediajournalist Martijn van Tol van deStudio, die ook de productie verzorgt.

Boswachter of ecoloog schuift aan

De interviews worden aangevuld met een gesprek met een ecoloog of een boswachter die meer achtergrondinformatie geeft over de soort en vertelt wat in het beheer gedaan wordt om de soort te beschermen. Staatsbosbeheer probeert met de podcastserie op een laagdrempelige manier mensen te wijzen op het belang van de bescherming van de natuur. 

Vorig seizoen

Vorig jaar lanceerde Staatsbosbeheer de eerste reeks van de podcast ‘Groene Oren’. De deelnemende acteurs waren toen Daniel Cornelissen als nachtzwaluw, Lies Visschedijk als het gentiaanblauwtje, Wart Kamps als de hazelmuis en Leopold Witte als de zandhagedis. De afleveringen trokken maar liefst 150.000 luisteraars en zijn terug te luisteren via de bekende podcastplayers of hier: staatsbosbeheer.nl/groeneoren

Meer over dit onderwerp