Nieuws

Naturalis-medewerkers helpen Staatsbosbeheer in de natuur

  • 30 april 2021
  • Flora en fauna

De komende weken verruilen tientallen medewerkers van Naturalis van werkplek. De museummedewerkers gaan aan de slag in de duinen, het Haagse Bos en de Leidschendammerhout. Het is een volgende stap in de samenwerking tussen beide organisaties en een welkome afwisseling zolang het museum vanwege corona gesloten is.

Zwerfvuil opruimen

Zo'n dertig medewerkers van Naturalis gaan komende week in duo's het veld in. Daar ligt een belangrijke klus: het opruimen van de flink toegenomen hoeveelheden zwerfvuil. Volgens boswachter Mark Kras is dat hard nodig: 'De afvalberg die we ophalen in mijn werkgebied is sinds corona met een derde toegenomen. Een zorgelijke situatie want rommel trekt nog meer rommel aan, en dieren gebruiken afval soms als nestmateriaal.'

Nieuwe gastheren en -dames

Daarnaast presenteren de museummedewerkers zich ook nadrukkelijk als gastheer- en dame. Aan hun kleding zal herkenbaar zijn dat ze in duo-functie werken, met een petje van Naturalis en een veiligheidshesje van Staatsbosbeheer. Mark Kras: 'We nodigen ze uit om het gesprek aan te knopen met wandelaars en fietsers. Op die manier komen we meer te weten over de motieven van mensen. Waarom ze hier graag komen, wat is er aantrekkelijk aan het gebied en wat voor verbetering vatbaar.'

Kennis opdoen

Een derde onderdeel van de werkbezoeken is het vergaren van kennis. 'Omdat Naturalis-medewerkers van huis uit gedreven onderzoekers en natuurliefhebbers zijn, hopen we dat ze ook buiten hun getrainde ogen en oren de kost geven,' zegt Mark Kras. 'Wanneer ze een dag in de natuur zijn, kunnen ze al hun waarnemingen doorgeven. En daarmee krijgen we een nog nauwkeuriger beeld van de soorten die hier voorkomen.'

De medewerkers van Naturalis zijn in elk geval gedurende de meivakantie actief in de gebieden van Staatsbosbeheer. Ook op andere locaties bieden ze de komende tijd een helpende hand. De uitrusting waarmee ze het veld in gaan, wordt mede beschikbaar gesteld door vrijwilligersplatform De Groene Motor

Meer over dit onderwerp