Nieuws

Braillepluim voor wandelroute Hoog Buurlo

  • 04 januari 2021
  • Recreatie

Staatsbosbeheer is blij verrast met de braillepluim 2021 door Vereniging Onbeperkt Lezen. Enkele jaren terug heeft Staatsbosbeheer samen met Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden ontwikkeld. De route ligt rond de schaapskooi te Hoog Buurlo op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn.

Belang van brailleschrift

Het is een van de weinige routes in Nederland waar met teksten en kaarten in braille de beleving van de natuur een extra plus krijgt. Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. 

Hoog Buurlo

De keuze voor de wandelroute Hoog Buurlo van Staatsbosbeheer is vooral ingegeven door de coronatijd, waarin het meer dan ooit belangrijk is om buiten te zijn en te bewegen. Hoog Buurlo is een oude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Het informatiebord is zo uitgevoerd, dat ook blinde en slechtziende wandelaars de informatie kunnen lezen op de voelbare kaart met braille. Het braillepaneel vertelt heel mooi wat er allemaal te zien is in dit eeuwenoude gehucht. Met aanvullende informatie die in audio en braille beschikbaar is, komt de geschiedenis van deze oeroude plek in het hart van de Veluwe, met de verhalen van de schaapskooi en de kudde tot leven.

Zelf ervaren

Wil je de route zelf wandelen? De route is 1 km lang en startplaats is bij de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg in Radio Kootwijk. Download het bestand voor een daisyspeler van tevoren thuis. 

 
Meer over dit onderwerp