Thema

Natuur en gezondheid

Bij Staatsbosbeheer geloven we in de kracht van de natuur en haar positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen. Onderzoek bevestigt steeds vaker dat zelfs een korte blootstelling aan groen al opmerkelijke voordelen heeft. Onze missie is eenvoudig: we willen dat mensen hiervan profiteren door hen in verbinding te brengen met de natuur.

De kracht van de natuur

Wonen in een groene omgeving en regelmatig buiten bewegen, blijkt een sleutel tot een gezonder leven. Mensen in groenrijke buurten voelen zich niet alleen gezonder, maar bezoeken ook minder vaak de huisarts dan mensen die weinig groen in hun leefomgeving hebben. Het gunstige effect gaat verder dan frisse lucht en een prettige omgeving; het raakt de kern van hoe onze hersenen informatie verwerken. Alleen het zijn in de natuur heeft al meetbare positieve effecten op welbevinden, stressherstel en ziektepreventie. In deze infographic vind je filmpjes van voorbeelden hoe dat werkt in de praktijk

Iedereen dichter bij de natuur

Bij Staatsbosbeheer streven we ernaar de kloof tussen mens en natuur te verkleinen, zodat zoveel mogelijk mensen de gezonde effecten van de natuur kunnen ervaren. Onder meer door de gebieden zoveel mogelijk open te stellen en beleefbaar te maken, als de natuurwaarden dat toelaten. 80% van de bezoekers van onze gebieden komt immers graag wandelend of fietsend om van de natuur te genieten. We organiseren activiteiten voor kinderen en volwassenen. We werken aan een groenblauw netwerk dat stad en natuur verbindt in het programma Groene Metropool. In het gezondheidsprogramma van Staatsbosbeheer werken we nauw samen binnen het Nationaal Programma Preventie 'Alles is Gezondheid' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast werken we samen met partners zoals provincies, gemeenten, onderwijsorganisaties en zorginstellingen om de positieve invloed van de natuur beschikbaar te maken voor iedereen.

Contact
Loek Heseman
Loek Hesemans Senior adviseur Gezondheid en natuurlijk fit