Thema

Natuur en gezondheid

Steeds meer onderzoek wijst uit: natuur heeft een gunstig effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. Zelfs een klein beetje groen heeft al verrassend veel invloed. Bij Staatsbosbeheer zien we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen actief te helpen gezond te blijven door hen in contact te brengen met de natuur.

Positieve invloed

Mensen die in een groene buurt wonen en veel buiten zijn, voelen zich gezonder en komen minder bij de huisarts dan mensen met weinig groen in hun leefomgeving. Uit onderzoek blijkt dat het gezonde effect niet alleen maar te maken heeft met het inademen van frisse lucht of de prettige natuurlijke omgeving. Het gaat dieper: natuurervaring heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft aantoonbare gunstige effecten op het herstel bij stress en ziekte. Omgekeerd leidt langdurig verblijf in een stedelijke omgeving tot overprikkeling van ons aandachtsysteem, sociale stress en psychische ziektes. In deze infographic vind je filmpjes van voorbeelden in de praktijk.

Projecten voor ouderen

Helaas is de afstand tussen mens en natuur nog nooit zo groot geweest als nu. We willen deze afstand kleiner maken, zodat zo veel mogelijk mensen het positieve effect van de natuur kunnen ervaren. Dit doen we onder meer met activiteiten voor kinderen en projecten voor ouderen via Natuuractief. In het gezondheidsprogramma van Staatsbosbeheer werken we nauw samen binnen het Nationaal Programma Preventie 'Alles is Gezondheid' van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast werken we samen met diverse partijen, zoals provincies, gemeenten, onderwijsorganisaties, zorginstellingen en zorgverzekeraars.

Contact
Loek Hesemans
Loek Hesemans Senior adviseur Gezondheid en natuurlijk fit