Nieuws

Goudjakhals gezien in Drenthe

  • 06 december 2019

Op 22 november 2019 is op een wildcamera in Drenthe een goudjakhals (Canius aureus) vastgelegd. Dit is de eerste waarneming van deze diersoort ooit in deze provincie. Ook voor Nederland is het bijzonder: slechts twee keer eerder is dit neefje van de wolf in ons land gezien.

foto: Cindy de Jonge-Stegink

Onderzoek

De wildcamera was opgesteld voor onderzoek namens de Zoogdiervereniging in het kader van Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Binnen dit programma monitoren natuurorganisaties samen met vrijwilligers diverse diersoorten in Nederland. De waarneming van de goudjakhals was een toevallige 'bijvangst' uit dit onderzoek.

Schofthoogte

Op de foto’s van het dier viel de grootte niet zondermeer in te schatten. Dat maakte zowel een wolf als een goudjakhals kanshebber. De schofthoogte van het dier kon achteraf worden opgemeten aan de hand van omringende struiken en worden vergeleken met foto’s van bijvoorbeeld ree en vos die op dezelfde camera waren vastgelegd. Hieruit volgde een schofthoogte van niet meer dan 50 cm waarmee een wolf met zekerheid kon worden uitgesloten.

Opmars

In 2016 en 2017 hebben twee goudjakhalzen zich al eens laten zien op de Veluwe, maar voor Drenthe is dit de primeur. Hoewel het gaat om een toevalstreffer is zijn komst niet geheel een verrassing. Sinds tientallen jaren is het dier bezig met een opmars vanuit Oost-Europa. Ook in Duitsland en Denemarken wordt de goudjakhals steeds vaker opgemerkt al is daar nog geen bewijs van voortplanting. Voor zover bekend zit de dichtstbijzijnde roedel in Tsjechië.

Opruimdienst

De goudjakhals is een stuk kleiner dan de wolf en neemt in tegenstelling tot de wolf genoegen met een veel kleiner leefgebied, zo’n drie tot vier vierkante kilometer waarin hij voornamelijk op muizen jaagt. De wolf vervult in grote natuurgebieden zijn rol als top-predator, maar de goudjakhals is meer werkzaam als de opruimdienst van moeder natuur. Hij zou een bijdrage kunnen leveren aan het in toom houden van lokale muizen- en rattenpopulaties. Door hun onopvallende aanwezigheid, ook in de landen van herkomst kan het zijn dat dit dier al langere tijd onopgemerkt door Drenthe wandelt. Maar ook is het goed mogelijk dat hij de grens alweer is overgestoken.

Meer over dit onderwerp