Nieuws

Drie bedreigingen voor bomen

  • 26 november 2019

In Nederland zijn er kevers en schimmels die bomen het leven moeilijk maken. Ook de droge zomers hebben effect. Fijnsparren, essen en lariksen hebben het lastig. De volgende soorten ziet Staatsbosbeheer in zijn terreinen achteruitgaan.

De letterzetter en de fijnspar

De letterzetter komt vooral voor op fijnsparren. Deze kever tast de boom aan door gangen te vreten in de bast. Hierdoor worden de sapstromen van de boom onderbroken, de boom kan minder water vanuit de grond naar de rest van de boom vervoeren. Normaal gesproken kan de fijnspar prima weerstand bieden tegen de letterzetter door het aanmaken van hars. Maar door klimaatverandering en dus droogte en hitte, krijgt de boom al minder water en wordt hij zwakker. De letterzetter kan toeslaan, de boom krijgt nog minder water en gaat uiteindelijk dood. Tegen deze kever valt weinig te doen, hij vermenigvuldigt zich razendsnel. Lees meer over de letterzetter in dit artikel van Trouw.

letterzetter

De letterzetter vreet gangen in de bast van de fijnspar

Het vals essenvlieskelkje en de es

Vals essenvlieskelkje veroorzaakt essentaksterfte. Dit paddenstoeltje is uit Azië naar Europa gekomen, het is een invasieve exoot. In Azië zorgt het niet voor problemen maar in Europa heeft het een desastreuze invloed. De lichte sporen van het paddenstoeltje verspreiden zich gemakkelijk en in korte tijd worden veel essen besmet. De schimmel infecteert eerst het blad en vervolgens verspreidt het verder de boom in naar de bast. In de bast verstoort het de sapstroom waardoor delen van de boom of de hele boom afsterft. Een groot deel van de essen in Nederland is aangetast door deze schimmel, en sterft. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan worden zieke en dode essen gekapt. Op deze plekken worden nu nieuwe bomen aangeplant. Lees meer over essentaksterfte in ons dossier.

een es met dus bladerdak die lijdt aan essentaksterfte

Een es die lijdt onder de essentaksterfte

De lariksbastkever en de lariks

Deze kever lijkt op de letterzetter, ook dit beestje vreet gangen in de bast en beschadigt zo de boom. Maar zoals je in de naam leest, heeft deze kever het gemunt op de lariks. 

Een gevarieerd bos

De droogte van de afgelopen jaren zorgen voor verminderde vitaliteit, waardoor de kevers een plaag kunnen worden. Om dit te voorkomen plant Staatsbosbeheer gemengde bossen aan, bossen waar veel verschillende soorten bomen staan. Als er dan één soort uitvalt, staan er genoeg andere gezonde soorten omheen. Bossen blijven hierdoor vitaler en weerbaarder tegen kevers en schimmels. Dit gemengd aanplanten doet Staatsbosbeheer al langer, maar zien nu dat dit werkt bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. 

Meer over dit onderwerp