Nieuws

Staatsbosbeheer en de WandelVlogger ruimen samen afval op in de natuur

  • 12 september 2019

Staatsbosbeheer en WandelVlogger Lana de Wit gaan samenwerken om de natuur schoner te maken en aandacht te vragen voor afval in de natuur. Elke eerste zaterdag van de maand gaat de WandelVlogger samen met 20 deelnemers afval opruimen in een natuurgebied van Staatsbosbeheer. De eerste opruimwandeling vindt plaats op 5 oktober in het Haagse bos.

Afval in de natuur   

Bouwresten, tuinafval, verpakkingen van eten en drinken. Helaas komen we het veel in de natuur tegen. Het achterlaten van zwerfafval en het dumpen van afval in natuurgebieden is een groeiend probleem. Het is zeer schadelijk voor de natuur. Dieren kunnen verstrikt raken in plastic of eten het op. Schadelijke stoffen tasten de bodem en het grondwater aan en verstoren het evenwicht in de natuur. Het kost Staatsbosbeheer jaarlijks een half miljoen euro om dit afval op te ruimen.

Opruimwandelingen

Fanatiek wandelaar, vlogger en tv-verslaggever Lana de Wit ergert zich mateloos aan rondslingerend afval en komt nu samen met Staatsbosbeheer in actie. Op zaterdag 5 oktober organiseren zij de eerste van de maandelijks terugkerende opruimwandelingen. Onder leiding van boswachter Jenny van Leeuwen gaan Lana en zo’n twintig enthousiaste wandelaars het Haagse Bos onder handen nemen. Boswachter Jenny van Leeuwen zal tijdens de twee uur durende opruimwandeling vertellen over de historie en over de planten en dieren in dit natuurgebied. Lana filmt wat er aan (opmerkelijk) afval wordt gevonden en verwerkt deze beelden tot een vlog.

De WandelVlogger

Lana de Wit werkt zo’n tien jaar als freelance verslaggever voor onder andere Hart van Nederland (SBS6), Hallo Nederland en Meldpunt (Omroep Max) en de regionale Omroep West. Zij kwam op dit idee tijdens de opnames van een reportage voor Hart van Nederland. Deze ging over het nog steeds aanspoelende afval van de containers van de MSC Zoe. Voor de reportage filmde zij een echtpaar dat dit afval wekelijks opruimt van een stukje strand op de Afsluitdijk. Een simpele maar mooie bijdrage aan onze samenleving. Zoiets wilde Lana ook doen. Niet vanuit financieel gewin maar vanuit maatschappelijke betrokkenheid.
Lana, die sinds een jaar vlogs maakt van haar wandelingen onder het pseudoniem De WandelVlogger, werkte het idee voor de maandelijkse opruimwandelingen uit en vond in Staatsbosbeheer een enthousiaste partner. Ze hoopt met de opruimwandelingen en de vlogs die ze ervan maakt, bij te dragen aan meer bewustwording van zwerfafval en afvaldumpingen en het probleem dat dit oplevert voor de dieren en de natuur. Daarnaast wil zij anderen inspireren om ook dit soort opruimacties te doen.

Elke eerste zaterdag van de maand

De opruimwandeling op 5 oktober in het Haagse bos is slechts de eerste van vele die zullen volgen. Elke eerste zaterdag van de maand zal er ergens in Nederland een opruimwandeling in een gebied van Staatsbosbeheer plaatsvinden, onder leiding van een boswachter of ervaren vrijwilliger. Een verslag van de wandeling en het resultaat van het opruimen wordt via social media verspreid. Aanmelden voor de wandelingen kan via dit mailadres: wandelvlogger@gmail.com. Per wandeling kunnen 20 deelnemers mee doen. 

Meer over dit onderwerp