Nieuws

Buitenpoorten, volg het spoor naar de natuur

  • 05 april 2019

Station Santpoort Noord heeft de primeur, de eerste Buitenpoort in Nederland wordt hier geopend. Buitenpoorten zijn bestaande treinstations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen. Deze stations vormen ideale toegangspoorten naar de natuur. “We stimuleren inwoners uit de regio om de trein te nemen in plaats van de auto en te genieten van het buitenleven” aldus Joke Geldhof van provincie Noord-Holland.

Zuid-Kennemerland

Van station Santpoort Noord naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nieuwe wandelroute ontwikkeld die het station verbindt met de entrees van het Nationaal Park. Ook wordt het stationsgebied voorzien van natuurfotografie op het perron en in de voetgangerstunnels en is er direct buiten het station een informatiepaneel te vinden over bezienswaardigheden en wandel-/fietsroutes in de directe omgeving. Op de website www.buitenpoorten.nl is vanaf 5 april informatie te vinden over de achtergronden en activiteiten op Santpoort Noord.

Met de trein de natuur in

Irma Winkenius van NS: “Verder starten we een campagne voor wandelaars, rustzoekers en natuurliefhebbers. Op station Amsterdam Centraal verleiden we reizigers om de trein te nemen en de natuur in te gaan. In de IJ-passage staat iedere maand een week een natuuruiting, zoals een Tiny Forest Zuid-Kennemerland. Dit minibos staat vol bomen en planten uit Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zo kunnen alle treinreizigers een glimp opvangen van de prachtige natuur van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.” 

Toekomstige buitenpoorten

Als deze pilot goed verloopt zullen er in de toekomst meerdere Buitenpoorten komen door heel Nederland. Bijvoorbeeld Wormerveer (Guisveld), Den Haag (Haagse Bos) en Overveen (Elswout). Deze samenwerking met de NS slaat een mooie brug tussen stad en natuur en laat de stedeling zien hoe dichtbij de natuur is. Dit sluit aan bij onze ambitie voor een groene metropool.

Meer informatie

Lees meer over groene metropool in ons dossier

 
Meer over dit onderwerp