Flora en fauna

5 vragen over recreëren in gebieden waar ook wolven wonen

Graag informeren we onze bezoekers die vragen hebben over recreëren in natuurgebieden waar ook wolven leven. Hier vind je antwoorden op vijf veelgestelde vragen.

1. Kan ik met kinderen de natuur in?

Ja, dat kan. We snappen dat het best spannend is om een gebied in te gaan waar ook wolven leven. Meestal heeft een wolf een mens of groep mensen eerder gezien dan andersom. Een wolf toont van nature onverschillig gedrag, dat wil zeggen dat hij weinig interesse in mensen toont. Over het algemeen valt een wolf mensen alleen aan als hij in het nauw gedreven wordt of wordt aangevallen. Zolang je de wolf niet in het nauw drijft, zal hij afstand houden en er vandoor gaan. De wolf ziet de mens niet als prooi.

2. Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

 • Het belangrijkste is om flink afstand te houden van het dier als de wolf op uw pad komt. Dat geldt overigens ook voor andere dieren, zoals wilde zwijnen of edelherten. Een meter of 50 à 100 is een goede richtlijn.
 • Heeft u een hond bij zich: houdt de hond aan de lijn en dichtbij u. In hondenlosloopgebieden: roep de hond gelijk bij u en lijn de hond (kort) aan. Loop de wolf niet achterna.
 • Voer in het wild levende dieren niet, dus ook geen wolven voeren of lokken.
 • Komt de wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak jezelf groot of maak herrie om ze af te schrikken. Loop desnoods achteruit om meer afstand te nemen.

Als we ons aan deze regels houden, zorgen we ervoor dat de wolven wild blijven.

Wolf gezien?

Om een goed beeld te krijgen van de vestiging van wolven in Nederland vraagt BIJ12 waarnemingen van wolven en wolvensporen door te geven. Heeft u een ontmoeting met een wolf, meld dit dan via het Wolvenmeldpunt van BIJ12.

Wolvenmeldpunt

3. Is mijn hond welkom in de natuur

U bent welkom met uw hond. Voor de bescherming van de natuur is het belangrijk dat u uw hond aan de lijn houdt. Dit is nodig voor de vele wilde dieren die in de natuur leven. Iedere hond heeft namelijk een natuurlijk jachtinstinct en heeft de neiging om achter wilde dieren aan te gaan.

Een wolf gaat over het algemeen mensen uit de weg. Daarom is het ook verstandig om de hond aan de lijn te houden in het leefgebied van een wolf. Een wolf zal zich weren tegen een hond die hem actief benadert. Houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium. Honden dienen daarom in wolvengebieden aan de korte lijn te zijn en bij mensen te blijven.
Dus uw hond, zeker een hond die van nature nieuwgierig is en op wilde dieren af gaat, loopt een risico. Veel honden zullen eerder merken dan u dat er een wolf in de buurt is. Er zijn ook honden die aangeven dat er ‘gevaar’ is, en zullen zich gedeisd houden.

4. Hoe zit dat in het hondenlosloopgebied?

We hebben speciale hondenlosloopgebieden waar de hond los mag. Het is wél de bedoeling dat de hond in de buurt van het baasje blijft (binnen het blikveld) en de hond moet onder appèl staan. Wanneer je je daar aan houdt, is er weinig kans op een confrontatie met een wolf. Maar wees alert en houd je hond altijd in de gaten. Ook hier: geef een ontmoeting met een wolf door aan de boswachter van het gebied.

5. Kan ik met mijn paard de natuur in?

Ja, dat kan. Een wolf zal een paard, een veel groter dier dan hij, het liefste mijden. In het geval dat ruiters of een groep ruiters wolven tegenkomen is het advies:

 • Galoppeer niet weg, maar blijf kalm.
 • Plaats uw paard of paarden naast elkaar met het gezicht naar de wolven toe zodat de paarden de wolven kunnen zien.
 • Om de paarden niet te alarmeren, klap niet in uw handen of zwaai niet met uw armen.
 • Als de wolven niet meteen weggaan, moet je langzaam naar of langs de wolven lopen.
 • In geen geval de wolven volgen, bijvoorbeeld om foto's van de dieren te maken. Wolven staan, net als alle wilde dieren, klaar om zichzelf te verdedigen wanneer ze in het nauw worden gedreven.
 • Als een hond meedoet aan de rit: houd er rekening mee dat wolven honden kunnen zien als concurrenten in hun territorium. Honden dienen daarom in wolvengebieden aan de lijn te zijn en bij paarden en mensen te blijven.
  (bron: NABU).

Meer informatie

 • Heeft u andere vragen over het samenleven met de wolf? Kijk dan op: Wolven in Nederland.
 • Op de website van de zoogdiervereniging vindt u meer informatie over de leefwijze van de wolf.

Uitgelicht