Uit in de natuur

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Startpunt voor je dagje uit in de Oostvaardersplassen is Buitencentrum Oostvaardersplassen. Je vindt er horeca, het is het startpunt voor activiteiten en wandelroutes en je kunt er vergaderen.

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders en horeca zijn gesloten wegens een verbouwing. Meer informatie onder Openingstijden. 

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere vormt de westelijke toegangspoort tot de Oostvaardersplassen. In dit opvallende gebouw kom je alles te weten over het unieke natuurgebied en de bijzondere diersoorten. In de Panoramaruimte op de eerste verdieping en in het kraaiennest staan verrekijkers, waarmee je de dieren in het gebied kunt observeren. Meet jezelf met de zeearend of ga met het speurvel op onderzoek uit in de expositie! Hulpboswachters van Staatsbosbeheer zijn vaak in het weekend aanwezig om uitleg te geven over alles wat er te zien is.

In Paviljoen de Oostvaarders kun je dagelijks koffie drinken, high tea-en, borrelen maar ook groen vergaderen. Er is een vega- en veganvriendelijk menu. Ook zijn er kleine souvenirs te koop.

 • Oostvaardersbosplaats 1
  1336 RZ Almere
  Bekijk op Google Maps

 • Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders en bijbehorende horeca zijn tijdelijk gesloten wegens een verbouwing. 

  Het is nog niet bekend wanneer de locatie heropent. De parkeerplaats aan Oostvaardersbosplaats 1 in Almere blijft open, net zoals wandelpaden en uitkijklocaties. Ook de speurtocht de Wijze Uilen blijft beschikbaar. In de weekenden staat regelmatig van 11.00 tot 15.00 uur een foodtruck in de buurt van het centrum. Kijk voor meer informatie op de site van Paviljoen de Oostvaarders.

 • OV: vanaf station Almere Oostvaarders is het ongeveer 30 minuten lopen tot het bezoekerscentrum. Volg de Groene Loper vanaf het station richting het natuurbelevingcentrum.

  Parkeren: je kunt gratis parkeren bij het natuurbelevingscentrum.

 • De Oostvaarders is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Voor hen zijn er een aangepast toilet, een lift naar de eerste etage, parkeerplaats en wandelroutes.

  Honden zijn niet toegestaan in het natuurbelevingcentrum en ook niet in de strook natuur aan de rand van de Oostvaardersplassen. Honden zijn aangelijnd wel toegestaan in sommige delen van het Kotterbos.

Activiteiten

Stad & Natuur en Staatsbosbeheer organiseren vanuit het natuurbelevingcentrum gezamenlijk verschillende activiteiten voor jong en oud. Grote festivals zoals SPOT, sportevent Crossen door de Bossen of mindfullnes-festival LOF. Verder zijn er ecokarexcursies, Wildernis Onder Water-middagen, gezinscolleges of themadagen zoals Wereld Trekvogeldag of World Wetlands Day. Voor groepen bestaat de mogelijkheid voor excursies op afspraak.

Wandelen en fietsen
Het natuurbelevingcentrum is een zogenaamde TOP-locatie (Toeristisch Overstap Punt): hét startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes. Handige uitvouwbare fiets- en wandelkaarten zijn te verkrijgen in het natuurbelevingcentrum.

Educatie
Er zijn verschillende lesprogramma’s beschikbaar voor het basisonderwijs. Deze starten allemaal bij het natuurbelevingcentrum en laat de kinderen genieten van een dagje leren midden in de natuur. Voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs zijn uiteraard ook welkom – we denken graag mee over de invulling van een studieopdracht of projectweek.

Vergaderen
In Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders zijn ruimtes te huur voor vergaderingen, lezingen en trainingen, inclusief duurzame catering. Meer informatie en reserveringen via Paviljoen de Oostvaarders.

Oplaadpunten
Bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen aanwezig.