Natuurgebied

Zuid-Kennemerland

Buitenplaatsen als Elswout en Middenduin brengen je terug naar de tijd van rijke kooplieden met fraaie buitenverblijven en exotische landschapstuinen.

Bezoekersinformatie

Ligging

Ten westen van Haarlem.

Deelgebieden

Onder Zuid-Kennemerland vallen de gebieden Blinkert, Duinlust, Duinvliet, Koepad, Elswout, Middenduin, Slingerduin en Visscherspad.

Grootte gebied

De gebieden van Staatsbosbeheer in Zuid-Kennemerland zijn in totaal 240 hectare groot.

Geopend

De gebieden van Staatsbosbeheer in Zuid-Kennemerland zijn toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. De deuren van Elswout sluiten automatisch na zonsondergang.

Parkeren

De tarieven voor de parkeerplaats bij Elswout: € 1,50 per uur, € 6,50 per dag. Betalen uitsluitend met PIN of creditcard. Ben je een vaste bezoeker van buitenplaats Elswout? Kies dan voor het gemak van een jaarabonnement voor het parkeerterrein. De parkeeropbrengsten komen ten goede aan het onderhoud van buitenplaats Elswout. De parkeerplaats aan de Duinlustweg is gratis.

Fysieke beperking

De fietspaden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn ook geschikt voor rolstoelen. Bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen zijn diverse kaarten te koop, waarop de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking staat aangegeven. Op Elswout is de o.a. de groene wandelroute toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Honden

Op Duinlust en op Middenduin zijn honden niet toegestaan. In de andere gebieden zijn honden welkom, mits aangelijnd.

Voor kinderen

Op buitenplaats Elswout zijn dierkaarten verstopt langs de rode wandelroute en blauwe wandelroute. Lees meer over de Perfect Earth Animals-app.

Commerciële activiteiten

Voor commerciële activiteiten, professioneel gebruik of activiteiten met groepen is toestemming van Staatsbosbeheer nodig. Aanvraag via elswout@staatsbosbeheer.nl 

Foto- en filmreportages

Voor het maken van (trouw)foto- en videoreportages op Elswout en Duinlust gelden specifieke regels en voorwaarden. Hiervoor is schriftelijke toestemming van Staatsbosbeheer nodig. Stuur minimaal 5 werkdagen voor de gewenste datum een aanvraag naar elswout@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van naam, aantal personen, datum en tijdstip. Bij akkoord krijgt u een bevestiging die u op de locatie kunt tonen. 

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.