Natuurgebied

Westerkwartier

Weide, akkers, moeras en heide. En een bodem die verandert van zeeklei naar veen naar zand. Het Westerkwartier heeft alles!

Bezoekersinformatie

Ligging

In het westen van de provincie Groningen, grenzend aan de provincie Fryslan, op 30 km vanaf de stad Groningen en 40 km vanaf Leeuwarden.

Deelgebieden

Onder het Westerkwartier vallen de gebieden Allersmaborg, De Drie Polders, Doezumermieden, Grootegastermolenpolder, Haarsterbos, Jilt Dijksheide, Polder De Dijken, Snipspoel en Trimunt.

Grootte gebieden

Staatsbosbeheer beheert ongeveer 1.700 hectare in het Westerkwartier, verspreid over de verschillende deelgebieden.

Geopend

Onze gebieden zijn het hele jaar toegankelijk op wegen en paden. Met uitzondering van de terreinen Bakkerom, de Drie Polders en de Westerhornerpolder. Deze gebieden zijn niet toegankelijk. De Drie Polders en Westerhornerpolder zijn in de wintermaanden rustgebied voor ganzen. Maar in de lente zijn de ganzen volop te zien en horen in Westerhornerpolder vanuit de vogelkijkhut.

Theetuin Blotevoetenhof

Theetuin Blotevoetenhof aan de Peebos 1a in Opende is hét startpunt voor je bezoek aan het Westerkwartier. Verschillende wandelroutes starten vanaf deze locatie. Je vindt hier informatie over het gebied, inclusief routekaart. Bezoek de theetuin voor koffie of thee met iets lekkers. Wil je weten wat je tijdens je dagje uit in het Westerkwartier niet mag missen? Ook voor deze tips kun je in de theetuin terecht. Meer informatie: Blotevoetenhof.nl.

Fysieke beperking

Mensen met een fysieke beperking kunnen terecht op het verharde pad in het bos van Trimunt, een 2 km lang pad zonder obstakels. Er zijn picknickbanken, waarvan één speciaal geschikt voor rolstoelgebruikers. Het startpunt is de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Kloosterweg in Trimunt.   

Honden

Honden zijn op de meeste plaatsen welkom, mits aangelijnd. Op alle wandelroutes in de Doezumermieden en het Blotevoetenpad, zijn honden niet toegestaan m.u.v. Melle’s Pad. In het oostelijke deel van Trimunt is een losloopgebied. Startpunt is de parkeerplaats aan de Kloosterweg in Trimunt.

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt langs deze 3 wandelroutes: Rondje Marumerlage, Pettenpad en Trimunt Heideroute. Lees meer over de Perfect Earth Animals-app.

Paardrijden

In Westerkwartier vind je verschillende ruiterroutes. Voor de route, volg het ruitericoon. Kloosterweg 1, Marum.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.