Natuurgebied

Vlietland

Dé plek voor waterpret, watersport en mooie rijke Hollandse natuur in ontwikkeling.

Bezoekersinformatie

Ligging

Recreatiegebied Vlietland ligt halverwege Leidschendam en Leiden en tussen de Vliet en de A4.
Vlietland is eigendom van provincie Zuid-Holland en ligt op het grondgebied van gemeente Leidschendam-Voorburg.   

Grootte gebied

300 hectare, waarvan 60 hectare in beheer bij Staatsbosbeheer (zie kaartje, pdf)

Geopend

Vlietland is het hele jaar vrij toegankelijk.

Bereikbaarheid

Veel mensen komen per (OV-)fiets of scooter. Er stopt helaas geen bus bij Vlietland. NS-station Voorschoten ligt op 2 km afstand.
Automobilisten parkeren gratis aan de zuidzijde bij de Kniplaan en aan de noordzijde op parkeerplaats Pijlkruid aan de Rietpolderweg in Leidschendam.

Fysieke beperking

De fietsroutes zijn goed begaanbaar voor rolstoelgebruikers.

Honden

Honden mogen los lopen,  tenzij met borden anders aangegeven. Van 1 april tot en met 1 oktober zijn moeten honden aan de lijn op de recreatieweiden en zijn honden niet toegestaan op de stranden.

Wandelen en fietsen

Er zijn veel voet- en fietspaden in Vlietland. Een rondje om de plassen is 8 km. De Lange-Afstands-Wandeling (LAW) het Romeinse Limespad voert door Vlietland.

Zwemmen

Zwemmen is op eigen risico. Ballenlijnen markeren water van maximaal 1,50 meter diep. Buiten de ballijnen kan water van grote diepte aan de oppervlakte komen, met risico op kramp en onderkoeling. Bij de zwemstranden wordt het water in de zomer elke twee weken gecontroleerd. Is er een negatief zwamadvies, dan lees je dat op borden ter plekke. Zie ook: zwemwater.nl.

Naaktrecreatie

Naaktrecreatie is toegestaan op het daarvoor aangewezen terrein, zie de plattegrond (pdf). Elders in het gebied is naaktrecreatie niet toegestaan.

Vissen

Vissen in de plas mag, mits je in het bezit bent van een geldige vispas. Maak gebruik van de speciaal aangegeven visplaatsen en vissteigers. Vis met maximaal twee hengels. Voor mindervaliden is aan de zuidoostkant van de plas een vissteiger aangelegd die met de auto bereikbaar is. Meer informatie op vispas.nl en sportvisserijzwn.nl

Watersport

Watersport is toegestaan buiten de ballenlijn. Motorboten mogen niet harder dan 6 km/u. Boten langer dan 7 meter mogen uitsluitend met ontheffing van de gemeente Leidschendam-Voorburg op de plas varen.

Paardrijden

Paardrijden is alleen toegestaan op de aangegeven ruiterpaden.

Recreatievoorzieningen en horeca

Er zijn volop mogelijkheden voor water- en landrecreatie. Er is in Vlietland een klimpark, aquapark en camping en er zijn diverse watersportverenigingen. Je kan er terecht voor de huur van waterfietsen, kano’s, zeil-, motor- en roeiboten. Er is een jachthaven aan de Vliet en bij de Noordplas. Verder zijn diverse stranden waaronder één voor naaktrecreatie. Restaurant Waterfront kan u binnen en op een uitgestrekt terras aan het water ontvangen. Kijk voor meer informatie op recreatiegebied-vlietland.nl.

Noodgevallen/hulppost

Is er een noodsituatie? Bel 112. Tijdens de zomermaanden (juni t/m augustus) kan je in de weekenden van 10-18 uur ook terecht bij de hulppost (zie plattegrond). Deze wordt bemenst door de Reddingsbrigade Leidschendam.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.