Over Vlietland
Historie
De Vliet was ooit een belangrijke verkeersader voor trekschuiten tussen Delft, Den Haag en Leiden, In de buurt van wat we nu Vlietland noemen, zagen reizigers vooral koeien. Er lagen vier polders, die ten dienste stonden van de veeteelt. Vanaf 1968 werden de polders gebruikt voor zandwinning. Er ontstonden plassen, die op sommige plaatsen een diepte bereikten van meer dan veertig meter. In 2001 kreeg het gebied een functie als recreatiegebied en zijn de recreatieve voorzieningen uitgebreid. Elk jaar bezoeken ruim 1 miljoen mensen Vlietland, herhalingsbezoeken meegeteld.
Natuurbeleving
In Vlietland gaan sportieve recreatie en relaxte natuurbeleving hand in hand. De meeste vogels en vlinders zie je aan de bosranden. Nieuw aangeplante struiken met bloemen en bessen, trekken tal van dieren aan. Wie in het voorjaar langs het krekengebied wandelt, wordt getrakteerd op een concert van de rietzanger en kleine karekiet.
Bosbeheerplan
Staatsbosbeheer verwijdert zieke essen en bomen die gevaar vormen voor bezoekers. Daarvoor in de plaats komen inheemse boomsoorten die het landschap verrijken. Dankzij het bosbeheerplan (PDF), dat in samenspraak met gebiedspartijen tot stand is gekomen, ontstaat een steeds gevarieerder landschap. Dat bevordert de biodiversiteit. Vooral de overgangen van nat naar droog zijn aantrekkelijk voor flora en fauna. Graslanden zijn ingezaaid met een kruidenmengsel. Aantrekkelijk voor bezoekers, maar ook voor insecten. Vrijwilligers zorgen voor het ophangen van vogelhuisjes en het planten van bloembollen.
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn belangrijk voor Vlietland. Zij onderhouden vogelhuisjes, verwijderen berenklauw en werken mee aan diverse natuurprojecten. Voor meer informatie over alle vrijwilligersactiviteiten kunt u contact opnemen met de boswachter of de vrijwilligerscoördinator via westvoorden@staatsbosbeheer.nl.
