Natuurgebied

Súdeast-Fryslân

In de zuidoosthoek van Friesland vind je eeuwenoude landschappen; van bossen, landgoederen en heideveldjes tot kronkelende beken en mozaïeken van water, riet en moeras.

Het verleden leeft in Súdeast-Fryslân

Waar je in het westen en midden van Friesland vooral meren vindt, toont de zuidoosthoek een ander gezicht. Hier gaan natuur en historie hand in hand. Kleinschalige landschappen met bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden en kronkelende beken wisselen elkaar af. 

Friesland heeft ook koninklijk groen: Oranjewoud, een verzameling voormalige landgoederen. Dit is nog goed te zien aan de in barokstijl aangelegde lanenstructuur van de bossen. De lanen maken het gebied ideaal om te wandelen. Ook zijn er oude parkbossen, heide met vennen en beekdalgraslanden. En overal zijn sporen van een rijke historie terug te vinden. Van karrensporen op de hei, oude kerkjes en delen van de Friese Waterlinie.

In de zuidoosthoek liggen ook de typische veengebieden waar veenarbeiders een eeuw geleden bloed, zweet en tranen offerden om turf bovengronds te krijgen. Dit leidde niet alleen tot wagonladingen turf voor in de kachel, maar ook tot rijke natuur. In De Deelen en Rottige Meente vind je nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden en een uitbundig planten- en dierenleven.

Naast die rijke historie en gevarieerde natuur is hier ook van alles te zien en doen. Naast wandelroutes en excursies met de boswachter zijn er ook plekken voor kinderen waar ze heerlijk buiten kunnen spelen. Zoals in speelbos Sparjebird, Koepelbosch en Spokeplas waar ze hutten kunnen bouwen, klauteren in bomen, klimmen in touwbruggen of kliederen met water.

In de veengebieden vind je mozaïeken van water, riet en moeras.
Contact
boswachter Manon van Wesel
Manon van Wesel Boswachter van dit gebied
Schoterlandseweg 36D
8411 ZD Jubbega
beheercentrumjubbega@staatsbosbeheer.nl 0516-425030