Natuurgebied

Strabrechtse Heide

Grazende schapen op uitgestrekte heidevelden en zwevende libellen boven het grootste ven van Nederland.

Eindeloos zwerven over de Strabrechtse Heide

Op het eerste gezicht denk je op de Strabrechtse Heide een onmetelijke vlakte van alleen struik- en dopheide te zien, maar niets is minder waar. Rond de vennen - het Beuven is het grootste ven van Nederland! – groeien bijzondere planten als waterlepeltje en vleesetende zonnedauw. Ga eens door de knieën om deze en andere mooie bloeiers te bewonderen. Grote kans dat je ook een van de vele libellensoorten ziet, want bij de vennetjes wemelt het ervan, of een heikikker of misschien zelfs een rugstreeppad.

De Strabrechtse heide verbaast altijd weer, ‘s morgens of ‘s avonds, in wat voor jaargetijde dan ook. De dynamiek van het terrein blijft verrassen. Er zijn prachtige vergezichten, zeker in combinatie met wolkenvelden en zonlicht. ’s Ochtends vroeg straalt de heide rust uit. Ook altijd mooi om te zien, is hoe de schaapsherder en zijn onafscheidelijke herdershond samen de kudde hoeden. Soms waan je je terug in de tijd.

Bezoekers hebben toegang tot het grootste gedeelte van de heide. De zandpaden liggen zo dat dieren en planten een zo ongestoord mogelijk bestaan kunnen leiden. Door de kwetsbaarheid van het gebied zijn alleen rustige vormen van recreatie toegestaan. Maar, wat is er mooier dan wandelend, fietsend of te paard uit te kijken over deze gevarieerde vlaktes?

Contact
boswachter Erik Schram
Erik Schram Boswachter van dit gebied
Strijperpad 5
5595 XR Leende
e.schram@staatsbosbeheer.nl