Natuurgebied

Schouwen-Duiveland

Een vriendelijk polderlandschap met lange dijken langs water en moerassen, brede duinen, strand, bos aan zee en mooie dorpen.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Oosterschelde en Grevelingen.

Deelgebieden

Onder Schouwen-Duiveland vallen de gebieden: Boswachterij Westerschouwen, Dijkwater, Dorpsbos Sirjansland, Duinzoom, Gadra, Kakkersweel, Karolingische Burcht, Krekengebied Ouwerkerk, Meeuwenduinen, Naterskreek, Plan Tureluur, Prunje, Schelphoek, Schouwse Dijkbeemden, Schuddebeurs, Steenzwaan, Vliegveld, Vroongronden, Zoeten en Zouten Haard.

Grootte gebied

Schouwen-Duiveland is ongeveer 30.000 hectare groot; ongeveer 2.500 hectare wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Nationaal Park Oosterschelde

De natuurgebieden van Staatsbosbeheer in en rond de Oosterschelde maken deel uit van Nationaal Park Oosterschelde.

Geopend

In Boswachterij Westerschouwen zijn er diverse routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en menners. Ook is er een speciaal getegeld familiepad (3 of 9 km lang). De excursieschuur van de Boswachterij is aangepast voor mensen met een beperking en er is een speciaal toilet. Er loopt een gemarkeerde wandeling door de Meeuwenduinen die alleen in het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli) afgesloten is. Alle andere gebieden zijn het hele jaar te bezoeken en de specifieke, lokale regelgeving wordt met bebording aangegeven.

Honden

  • Boswachterij Westerschouwen: honden mogen los op de strook achter de kampeerterreinen tussen de bosrand en het ruiterpad bij de Adriaan van der Weijdeweg bij Westenschouwen (ca. 10 hectare).
  • Schelphoek: in het oostelijk deel (bij Serooskerke) mogen loslopende honden mee op de paden.
  • Gadrabos: in het voorste deel (achter Haamstede, langs Vroonweg) mogen loslopende honden mee op het pad, net als in ’t Lapje aan de achterzijde (langs de J.J. Boeyesweg).
  • Oostkreek Ouwerkerk: wandelpaden zijn toegankelijk met een loslopende hond.
  • Vroongronden: volledig afgesloten voor honden.
  • Dijkwater: volledig afgesloten voor honden.
  • Verder zijn honden welkom in onze natuurgebieden, mits aangelijnd.

Ruiterroutes

Op Schouwen-Duiveland zijn ruiter- en menroutes uitgezet:

  • Ruiterroute Westerschouwen (12 km): in deze route zijn 2 strandovergangen opgenomen. Volg de witte paaltjes met het hoefijzersymbool. Startpunt: Excursieschuur Westerschouwen.
  • Menroutes Boswachterij (4 en 7,5 en 9 km): De slagboom is te openen met een sleutel, op te halen bij Boerderij Molenberg of bij het Paardenhotel Burgh. Volg de houten palen met het ingebrande wiel. Startpunt: P-plaats Adriaan v/d Weijdeweg, Burgh-Haamstede.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.