Natuurgebied

Rottemeren

Ruige heuvels en parkachtige bossen, natuur, ruimte en heel veel water op een steenworp van de stad. En steeds meer vogelsoorten!

Bezoekersinformatie

Ligging

Rottemeren ligt binnen de driehoek Zoetermeer, Waddinxveen en Rotterdam.

Deelgebieden

In Rottemeren beheert Staatsbosbeheer de volgende natuur- en recreatiegebieden in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren: Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom, Eendragtspolder, Hoge Bergse Bos, Lage Bergse Bos, Nessebos, Zevenhuizerplas, Zevenhuizer Zoom.

Geopend

De gebieden zijn het hele jaar door toegankelijk.

Honden

Er geldt geen aanlijn- en opruimplicht voor honden in het gebied van Recreatieschap Rottemeren, met uitzondering van de hieronder genoemde terreinen en wateren. De eigenaar van een hond zorgt er voor dat het dier geen overlast veroorzaakt.

De volgende gebieden zijn niet toegankelijk voor honden:

 1. Eiland van de Schotse hooglanders, met uitzondering van het voetpad evenwijdig aan het fietspad, dat ligt tussen de veeroosters. Voor dit voetpad geldt wel een aanlijnplicht voor honden, maar geen opruimplicht voor uitwerpselen.
 2. Hennipgaarde, met uitzondering van het fietspad en de hoofdwandelpaden. Op het fietspad en de hoofdwandelpaden geldt wel een aanlijnplicht oor honden. Hierbij gaat het om:
  - het voormalige landbouwpad tussen het parkje achter De Wielewaal en de Slingerkade;
  - het wandelpad vanaf de hoofdentree bij de fietsenstalling tot aan de zuidelijke watergang;
  Ook is er een uitzondering voor het parkeerveld in de Hennipgaarde: hier mogen honden los lopen. 
 3. Strandjes en het aangrenzende water aan de Zevenhuizerplas en de Bleiswijkse Zoom zijn tussen 1 april en 1 oktober niet toegankelijk.
 4. Natuurgebiedje ten noorden van het Hoge Bergse Bos, ook wel bekend als de zogenaamde Wiebertjes.
 5. Speelpolder De Bergse Vallei in het Lage Bergse Bos.

Staatsbosbeheer kan in het kader van de Wet Natuurbescherming bepaalde (delen van) gebieden al dan niet tijdelijk af sluiten, bijvoorbeeld in het broedseizoen.

Wandelen

Met het wandelroutenetwerk Hof van Delfland kun je ook wandelen langs knooppunten in de Rottemeren en Zuidplas. Met de routeplanner stel je zelf je eigen wandelroute samen langs de knooppunten. Op Ookditisderotte.nl vind je nog meer wandelroutes. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering.

Fietsen

Met de fietsrouteplanner van Nederlandfietsland.nl stel je eenvoudig zelf je fietsroute samen om het Rottemeren-gebied te verkennen. Of kies een route uit op Ookditisderotte.nl. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering.

WielerRotte

Om risico's bij recreatiedrukte langs de Rotte te verminderen, heeft Recreatieschap Rottemeren voor wielrenners een alternatieve route aangegeven: De WielerRotte. Je herkent de route aan de groene markeringen op het wegdek. Er is ook een GPX-bestand beschikbaar. Lees meer informatie.

Zwemmen

Officiële zwemlocaties hebben een blauw bord met gele onderrand. Vaak is er een ballenlijn in het water aanwezig. De Omgevingsdienst Midden-Holland controleert de zwemwaterkwaliteit tussen 1 mei en 30 september. Kijk voor actuele informatie op zwemwater.nl.

Varen

De waterrijke omgeving met zowel uitzicht op de skyline van Rotterdam als de rijke natuur, leent zich bij uitstek voor een tochtje per boot of kano. Via de knooppunten van vaarnetwerk De Rotte kun je zelf een route uitzetten. De bruine bordjes zijn voor kajuitboten en de blauwe voor sloepen. En met de groene borden voor kano’s maak je prachtige tochten door het Hoge Bergse Bos, Lage Bergse Bos, Bleiswijkse Zoom en Eendragtspoder. Via de speciale overdraagplaatsen kom je van het ene gebied naar het andere. Download de vaarkaart voor routes, havens en verhuurlocaties of kijk voor meer informatie op Ookditisderotte.nl.

Zevenhuizense Verlaat

Bedieningstijden:
- van 1 apr tot 1 okt: op halve uren van 8.30-17.30u; op zaterdag en zondag ook om 20.00u.
- van 1 okt tot 1 apr: van maandag t/m vrijdag op verzoek. Tel. 0653960871 
Sluisgeld € 3.

Veerpont 't Verlaat

De veerpont over de Rotte vaart tussen Bleiswijk en Zevenhuizen. 
Vaartijden:
- in apr en okt: op zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00-17.30u. 
- van mei t/m sep: dagelijks van 11.00-17.30u.
Let op: De pont vaart niet bij slechte weersomstandigheden.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.