Natuurgebied

Rottemeren

Ruige heuvels en parkachtige bossen, natuur, ruimte en heel veel water op een steenworp van de stad. En steeds meer vogelsoorten!

Over dit gebied

In het Rottemerengebied beheert Staatsbosbeheer een aantal natuur- en recreatiegebieden in opdracht van Recreatieschap Rottemeren.

Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom

Dit gebied ligt aan de oostkant van Bleiswijk. De westelijke oever van de Rottemeren bruist van activiteiten: wandel- en fietspaden, strand, dagkamperen, ezeltje rijden bij de kinderboerderij, conditietrainen op de cooperbaan of een terrasje pakken. Voor rust moet je bij het zuidelijke deel van de Zoom zijn. Op het zompige Laarzenpad voel je je midden in de natuur! Je kunt op een van de steigers een hengeltje uitgooien of het pontje naar Zevenhuizen nemen. Vlakbij de pont vind je het Bleiswijkse Verlaat, een prachtig gerestaureerd sluisje uit 1774. Ten noorden van Bleiswijk vormt de Bleiswijkse Fles de groene verbinding tussen Zoetermeer en de Rottemeren. In dit open landschap kun je heerlijk wandelen en fietsen. Een vlonderpad voert tussen de rietkragen van een plasdrasgebied door. Voor de visdief zijn speciale broedvogeleilandjes gemaakt. 

Eendragtspolder

Een polder met een combinatie van natuur, topsport en waterberging. Roeiers trekken hun baantjes op de Willem-Alexander Baan, die voldoet aan de internationale eisen van de wereldroeibond. Naast roeiverenigingen profiteren ook openwaterzwemmers, kanoërs, triatleten, hardlopers en fietsers van de sportieve mogelijkheden. Is er een teveel aan regenwater? Dan dienen de roeibaan en het naastgelegen plasdrasgebied als tijdelijke waterberging. Vogels en vogelliefhebbers weten het gebied steeds beter te vinden. Er zijn veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige ibis en de tureluur. De uitkijktoren biedt een mooi overzicht over de hele polder.

Canadese ganzen met op de achtergrond roeiers op de Willem-Alexander Baan.

Hoge Bergse Bos

Ooit puinstort, nu een heuvelachtig landschap met bosjes waar actieve sporters hun hart kunnen ophalen. In het Hoge Bergse Bos vind je een (buiten!) kunstskibaan en een mountainbikeparcours. Je kunt er hardlopen, skeeleren, skaten, rolskieën, survivallen, (disk)golfen, mountainbiken én klimmen (binnen en buiten) op de 34 meter hoge klimberg. Deze is gebouwd in de vorm van de top van de Monte Cervino, de berg aan de Zwitsere kant Matterhorn.

Lage Bergse Bos

In het Lage Bergse Bos geniet je in een rustig tempo van de natuur. Dit bos is in de romantische Engelse landschapsstijl aangelegd, met vijvers, slingerende paadjes, eilandjes en mooie doorkijkjes tussen de bomen door. Een uurtje waterfietsen of varen met een fluisterboot past hier helemaal bij! Er is ook een speelpolder met vijver. En je komt er Schotse Hooglanders tegen; in de begrazingsgebieden zorgen deze runderen ervoor dat de boel niet met bomen dichtgroeit. In Speelpolder De Bergse Vallei kunnen kinderen heerlijk klimmen, ravotten, bouwen en lekker vies worden.

Nessebos

Bos, water en moeras: precies wat je nodig hebt als je de rust zoekt. Volg de natuurroute of het laarzenpad voor een uurtje ultiem ontspannen.

Zevenhuizerplas

Aan de grootste zwemplas van Zuid-Holland kun je heerlijk zwemmen en zonnen. Of waterskiën. Of duiken. Wil je de drukte op het strand even ontvluchten, wandel dan om de plas heen. Aan de noordoever loop je opeens door een stil moerasbos met populieren, waar je zomaar een ijsvogel of rietvogels tegen kunt komen. Ook kun je twee van de vier natuureilandjes bezoeken.

Zevenhuizer Zoom

Om de polders te ontwateren, stonden er ooit tachtig molens in het Rottemerengebied. De meeste daarvan zijn allang verdwenen, maar in de Zevenhuizer Zoom heeft een molenviergang uit 1722 standgehouden. Deze vier molens op rij vormen één van de twee nog intacte molenviergangen van ons land. In Natuurreservaat Koornmolengat vind je bovendien nog uniek oud veengebiedje.