Natuurgebied

Rijk van Nijmegen

Oude beukenlanen, vennen, moerasruigten, rivierduinen en landgoederen. De natuur van Nijmegen kent vele gezichten.

Over het Rijk van Nijmegen

Het Rijk van Nijmegen bestaat uit verschillende natuurgebieden, elk met een eigen gezicht. De betoverende natuur van de Overasseltse en Hatertse Vennen, het uitgestrekte Groesbeekse bos waar je je volop kunt vermaken en de variatie in heidesoorten.

Overasseltse en Hatertse Vennen

In de Overasseltse en Hatertse Vennen heeft elk jaargetijde zijn eigen kleur en geur. In de herfst overheerst de rode gloed van planten en loof. ‘s Zomers wuiven de pluimen van wollegras en veenpluis in de wind. Dennengeur prikkelt de neus. ’s Winters geeft het landschap zijn uitgestrektheid prijs. Maar de glooiende rivierduinen, donkere vennen en heide zijn elk seizoen mooi. Speuren naar dassensporen kan ook altijd. Loop een van de uitgezette routes, bijvoorbeeld langs de kapel met de Koortsboom, of ontdek de grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. Meer over het gebied lees je in de folder Vennengebied.

Groesbeekse Bos

Het Groesbeekse Bos in het Rijk van Nijmegen is in alle seizoenen een bezoek waard. Het is hier heerlijk voor wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers en honden met hun baasje. Geniet van zonovergoten heide, warme herfsttinten of idyllisch besneeuwde bomen. Met een beetje geluk kom je hier de schaapskudde op de heide tegen. Verder komen hier bijzondere diersoorten als de gladde slang en de nachtzwaluw voor. Heuvelachtige stroomdalen uit de ijstijd leveren mooie vergezichten op. Bijvoorbeeld op Mulderskop en Klein Amerika. Er zijn veel uitgezette wandelroutes, een speelweide, een avonturenbos, meerdere picknickplaatsen en andere mogelijkheden om te genieten van de fraaie Groesbeekse natuur. Ook is het mogelijk om te overnachten op natuurkampeerterrein Groesbeek.

Beukenlaan in het Groesbeekse Bos