Natuurgebied

Randmeren

In en rond de Randmeren vind je bloemrijke dijken, onbewoonde eilandjes en eeuwenoude polders en overal water- en weidevogels.

Over de Randmeren

Stoomgemaal Hertog Reijnout

In de polder Arkemheen staat het stoomgemaal Hertog Reijnout (Zeedijk 6, Nijkerk). Dit monument is van 1883 tot 1983 in bedrijf geweest om overtollig water uit de polder te malen. Sinds de grote renovatie in 1985 heeft het gemaal een bezoekerscentrum met informatie over polder Arkemheen, de bijzondere natuurwaarden en de rol van water daarin.

Het stoomgemaal is op maaldagen 'onder stoom' te bewonderen. Vrijwilligers houden stoomgemaal open voor publiek in de zomerperiode en verzorgen het onderhoud in de winter. Zij besteden een groot deel van hun vrije tijd aan het stoomgemaal. In de kolenloods van het stoomgemaal vind je bezoekerscentrum Arkemheen. Op de zolder van het bezoekerscentrum is een schitterend vogeluitkijkpunt en vinden wisselende tentoonstellingen plaats. Het Stoomgemaal Hertog Reijnout en het Bezoekerscentrum Arkemheen organiseren jaarlijks evenementen, die een bezoek meer dan waard zijn. Meer informatie: website stoomgemaal-arkemheen.nl

Vogelparadijs

Polder Arkemheen is een waar vogelparadijs. ’s Winters vindt je er smienten en ganzen en strijkt een groot deel van de wereldpopulatie kleine zwanen er neer. In het voorjaar begeleiden kieviten, grutto’s en tureluurs de wandelaar op zijn weg. Arkemheen is een belangrijk vogelgebied en valt onder de Europese Vogelrichtlijn.

’s Winters strijkt een groot deel van de wereldpopulatie kleine zwanen neer in Polder Arkenheem.