Natuurgebied

Randmeren

In en rond de Randmeren vind je bloemrijke dijken, onbewoonde eilandjes en eeuwenoude polders en overal water- en weidevogels.

Nieuwe natuur en oude natuur in en rond de Randmeren

Toen de Flevopolder werd aangelegd, verloren vissersplaatsjes als Elburg, Harderwijk en Spakenburg het vrije uitzicht over het wijde water van het IJsselmeer. Ze kregen er iets moois voor terug, de Randmeren. Langgerekte meren met nieuwe natuur op oud en op nieuw land.

Aan weerszijden liggen tientallen stukken oude en nieuwe natuur. Op het nieuwe land, in Flevoland, ligt een lint van uitgestrekte bossen. Op het oude land ligt de polder Arkemheen bij Nijkerk. En daartussen, in het Wolderwijd, Veluwemeer en Drontermeer, een reeks van natuurrijke eilandjes.

Polder Arkemheen is een van de oudste (14e eeuw!) en best bewaarde polders van ons land. Wandelen in Nederlands oudste polder betekent wandelen onder begeleiding van fluitende kleine zwanen of het langgerekte grut- grut-o van de grutto’s die door de lucht buitelen. En wil je meer weten over de historie van de eeuwenlange strijd tegen het water, breng dan een bezoek aan stoomgemaal Hertog Reijnout.

 

Contact
Boswachter Silvia Blom
Silvia Blom Boswachter van dit gebied
Otterloseweg 116
7339 GZ Ugchelen
s.blom@staatsbosbeheer.nl 055-5330057