Natuurgebied

Pan

Eens landgoed van de familie Philips, nu weelderig elzenbroekbos, afgewisseld met heide en bloemrijke graslanden in het beekdal van de Sterkselsche Aa.

Oude en nieuwe natuur in Pan

In het zuidoosten van Brabant ligt Pan. Een weelderig elzenbroekbos, afgewisseld met oud naaldbos heide en bloemrijke graslanden in het beekdal van de Sterkelsche Aa. 

In 1928 kwam een deel van Pan in bezit van de familie Philips. Waar eens heide was, kwam een landgoed met statige lanen en exotische uitheemse bomen, zoals thuja (levensboom), hemlockspar en giant sequoia. Deze bomen zijn nu grotendeels verdwenen, maar daarvoor in de plaats kwam moerasbos. In dit waterrijke gebied leven allerlei soorten libellen, kikkers en salamanders en ook de watervleermuis voelt zich hier thuis.

Al wandelend of fietsend zie je restanten van het landgoed van weleer, zoals een eikenlaan of dikke oude lariksen. In het noordelijk deel van Pan wandel je door oud naaldbos, in het zuidelijk deel bij het kanaal, door een weelderig palet van moerasbos met berk, zwarte els en wilg. In dit natte ‘broekbos’ groeien varens, zegges, wilde gagel en blauwe bosbes. Lianen van wilde kamperfoelie benadrukken het gevoel dat je in een ‘ondoordringbaar’ bos bent. Vanaf de wandelbruggetjes heb je uitzicht op de Sterkelsche Aa en het met de hand gegraven Sterkselsch kanaal.

Contact
boswachter Erik Schram
Erik Schram Boswachter van dit gebied
Strijperpad 5
5595 XR Leende
e.schram@staatsbosbeheer.nl