Natuurgebied

Noorderpark Ruigenhoek

Ontdek de grootste achtertuin van Utrecht. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten.

Bezoekersinformatie

Ligging

Ten noorden van Utrecht.

Deelgebieden

Onder Noorderpark Ruigenhoek vallen de gebieden Gagelbos en Gagelpolder en Fort Ruigenhoek. Staatsbosbeheer beheert hier ook een gebied van Recreatieschap Stichtse Groenlanden: Ruigenhoekse Polder.

Klik op kaart voor vergroting

kaart Noorderpark Ruigenhoek

Geopend

Noorderpark Ruigenhoek is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. In de gebieden van Recreatieschap Stichtse Groenlanden gelden andere handhavingsregels; zie de borden van het recreatieschap.

Bereikbaarheid

Er zijn 6 parkeerplaatsen rond het gebied, waar je gratis kunt parkeren:

  • P1 - Ruigenhoekse Polder: Einthovendreef-Noord, ter hoogte van de rotonde Koningin Wilhelminaweg, 3566 ME Utrecht
  • P - Fort Ruigenhoek: Sint Antoniedijk, ter hoogte van nummer 101, 3566 ME Utrecht
  • P4 - Speelbos Gagelbos: Gageldijk, ter hoogte van nr. 104 en 106, 3566 MH Utrecht
  • P- Skatepark: Sint Antoniedijk, ter hoogte van nummer 107, 3566 ME Utrecht
  • P- Gagelpolder: Kooidijk, ter hoogte van nummer 1, 3615 AA Westbroek

Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf station Utrecht Overvecht sta je na 20 minuten lopen midden in de Ruigenhoekse Polder. Kom je met de bus? Vanaf halte Maniladreef loop je in 10 minuten naar het speelbos in het Gagelbos. En vanaf halte Zwembad Blauwkapel is het 2 minuten lopen naar de parkeerplaats en entree van de Ruigenhoekse Polder.

Fysieke beperking

De verharde wegen en paden in het gebied zijn goed toegankelijk voor rolstoelen.

Honden

Er zijn 2 losloopgebieden voor honden: in het Gagelbos en in de Ruigenhoekse Polder. Houd je hond in de rest van het gebied aan de lijn en let op de borden. Het losloopgebied voor honden in de Ruigenhoekse Polder is geschikt voor hondentrainingen. Hiervoor is een overeenkomst nodig. Kijk voor meer informatie op de website van Recreatieschap Stichtse Groenlanden.

Wandelen en fietsen

Staatsbosbeheer heeft een aantal wandelroutes uitgezet door het Gagelbos en de Gagelpolder. Kijk voor meer fiets- en wandelroutes door en rond  Noorderpark Ruigenhoek op de website van routebureau Utrecht.

Kanoën

In het Gagelbos en de Ruigenhoekse Polder zijn kanoërs wel welkom.

Pumptrack

Fietsers, inline skaters, rolschaatsers, steppers en skateboarders kunnen helemaal los op de pumptrack in de Ruigenhoekse Polder. Deze baan voor alles op wielen is de perfecte urban speel- en beweegplek voor jong en oud. Bikepark Utrecht organiseert regelmatig activiteiten en trainingen op de pumptrack. Deze bieden zij onder andere aan bij scholen in de wijken Overvecht en Noordoost.

Skaten

In de Ruigenhoekse Polder ligt een skatepark waar zowel beginners als stuntbikers hun 360 flip, ollie en kickflip kunnen oefenen. Het skatepark bestaat uit 6 skatelijnen, een bank, een quarter, een china bank, 4 opbouwobjecten, 2 verschillende curbs en 2 verschillende rails.

Basketballen en voetballen

Ook voor een potje basketbal of voetbal ben je welkom in de Ruigenhoekse Polder. De ondergrond van het basketbalveld is van asfalt waardoor je de bal goed onder controle kunt houden. De ondergrond van het voetbalveld is van gras. Aan de picknicktafel bij het voetbalveld kun je na de wedstrijd weer op adem komen. 

Overige activiteiten en horeca

In Noorderpark Ruigenhoek werken we samen met een aantal ondernemers die hier activiteiten organiseren of horeca faciliteren. Kijk op hun websites voor meer informatie:

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.