Natuurgebied

Lauwersmeer

Schotse Hooglanders, orchideeën en vooral: heel veel vogels. Het Lauwersmeer is onweerstaanbaar voor elke natuurliefhebber.

Bezoekersinformatie

Ligging

Aan de Waddenzee, op de grens van Friesland en Groningen.

Deelgebieden

Onder natuurgebied Lauwersmeer vallen de gebieden Ballastplaatbos, Ezumakeeg, Jaap Deensgat, Kollumeroord, Kollumerwaard en Lauwersoogbos.

Grootte gebied

Nationaal Park Lauwersmeer is ongeveer 9.000 hectare, waarvan ongeveer 5.000 hectare wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Geopend

Lauwersmeer is het hele jaar toegankelijk, zowel overdag als ’s nachts (er gelden dezelfde regels: alleen toegankelijk via bestaande wegen en of paden). In perioden met regen raden we je aan om laarzen te dragen tijdens het wandelen. 

Fysieke beperking

Op de website van het Nationaal Park Lauwersmeer vind je rolstoelroutes. Bij het kantoor van Staatsbosbeheer Lauwersmeer (De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog, T 0519-345145) is een speciale terreinrolstoel gratis te leen. Telefonisch reserveren is noodzakelijk. De vogelkijkhutten Sylkajút en Jaap Deensgat zijn toegankelijk voor rolstoelen.

Honden

In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:

  • Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg
  • Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog)
  • Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf parkeerplaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen)

Op de borden in het gebied kun je ook zien of de hond los mag, vast moet, of helemaal niet mee mag.

Voor kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt langs deze 3 wandelroutes: ObservatietorenDiepsterbos en Orchideeënpad. Lees meer over de Perfect Earth Animals-app

Fietsen

Fietsen zijn te huur op de volgende locaties:

  • Camping Lauwersoog, Lauwersoog, T 0519-349133
  • Fa. Zijlstra, Zoutkamp, T 0595-401374
  • Jachthaven Oostmahorn, T 0519-321445

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.