Natuurgebied

Lauwersmeer

Schotse Hooglanders, orchideeën en vooral: heel veel vogels. Het Lauwersmeer is onweerstaanbaar voor elke natuurliefhebber.

Over het Lauwersmeer

Vogels kijken

Vogels kijken en Lauwersmeer horen bij elkaar. Twee keer per jaar staat het gebied namelijk in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, kluut en lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels vinden er een ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug. Verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten bieden goed zicht op de vogels, soms van heel dichtbij. Luister ook naar de Vogelspotcast over vogels in het Lauwersmeer.

In het vroege voorjaar keert de kluut terug in het Lauwersmeer.

Wandelen en fietsen in het Lauwersmeer

Rond het Lauwersmeer zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een groot deel van die routes is onverhard. Ook is er een uitgebreid net van fietspaden. Maar er is meer te beleven. In de herfst herbergen de bossen tal van bijzondere paddenstoelen. En liefhebbers van zon en watersport komen ’s zomers aan hun trekken op en rond de stranden. Welk seizoen je ook kiest voor een bezoek, het is nooit echt druk.

Nationaal park

Het Lauwersmeergebied is ook uitgeroepen tot nationaal park. Het is een belangrijke schakel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden en groene verbindingen waarlangs dieren ongestoord kunnen trekken. Voor meer informatie zie website Nationaal Park Lauwersmeer.

Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 officieel het predicaat Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien. Betreed hiervoor ook een van de hemelplatforms. De zijwanden van het hemelplatform kunnen gekanteld worden en gebruikt worden als hoofdsteun. Overdag spot je hier de vogels en heb je uitzicht op het gebied. 

Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij zijn er wereldwijd 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.

Luister deze podcast over Dark Sky Park Lauwersmeer.