Natuurgebied

Land van Maas en Waal

Oer-Hollandse natuur met oude bouwwerken, ganzen en steltlopers, dijkjes en eendenkooien. Dát is het Land van Maas en Waal.

Riviernatuur in Land van Maas en Waal

Het Land van Maas en Waal, gelegen in het zuidwesten van Gelderland, is eigenlijk niet meer dan een smal strookje grond tussen twee brede waterstromen. Samen met buitenpolders, eendenkooien, uiterwaarden en boomrijke eilandjes maken Maas en Waal dit stukje Nederland tot een prachtig stukje natuur. Hier delen wandelaars en natuurgenieters de polders en uiterwaarden met ganzen en steltlopers.

Onlosmakelijk verbonden aan ons waterrijke land zijn de bouwwerken die de mens er neerzette. Fort Sint Andries had een grote strategische waarde voor de handel en de verdediging. Stoomgemaal De Tuut hield het land droog en in de steenfabrieken werd klei uit de rivieren tot bakstenen gebakken. Het terrein van Bato's Erf, een voormalige steenfabriek, is helemaal teruggeven aan de natuur. Een robuust landschap waar de krachten van mens en water nog altijd samenwerken.

Contact
boswachter met verrekijker
Rivierengebied Boswachter van dit gebied
Rivierengebied-West: Veerstraat 16, 4181 AG Waardenburg, T 0418-592411
Riverengebied-Oost: Ooijse Bandijk 36B 6576 JE Ooij, T 024-6632470
 

  • Voor vragen over Buitenpolder Heerewaarden, De Meren, De Tuut, Dreumelsveld, Dreumelsche Waard, Fort Sint Andries, Oijense Middenwaard, Sint Andries, Wamelsche Uiterwaarden, Winssensche Waarden: boswachters Rivierengebied-West, dewaarden@staatsbosbeheer.nl.
  • Voor vragen over Afferdensche en Deestsche Waarden, Beuningse Uiterwaarden, Doddendaal, Ewijkse Plaat, Personnenbos, Roodslag: boswachters Rivierengebied-Oost, rijkvannijmegen@staatsbosbeheer.nl