Natuurgebied

Kop van Drenthe

Prehistorische urnenvelden, grafheuvels en 21e-eeuwse natuurontwikkeling. In de Kop van Drenthe liggen ze vlak bij elkaar.

Bezoekersinformatie

Ligging

 • Noordsche Veld: ten noorden van Assen, bij Zeijen en Norg.
 • Boswachterij Veenhuizen: ten westen van Assen, bij Veenhuizen.
 • Mensinge: ten zuiden van Roden in het noorden van Drenthe.
 • De Onlanden: tussen Leek en Groningen in het uiterste noorden van de provincie Drenthe.

Deelgebieden

Onder natuurgebied Kop van Drenthe vallen de gebieden De Holten, Esmeer, Heukersbosje, Landgoed Mensinge, Leekstermeer, Lieverderbosch, Noordsche Veld, Peestermaden, Veenhuizen, Welterberg, Zeijerstrubben en Zeijerwiek.

Grootte gebied

 • Noordsche Veld: ca. 150 hectare.
 • Boswachterij Veenhuizen: ca. 800 hectare.
 • Mensinge: ca. 255 hectare.
 • De Onlanden: ca. 2.300 hectare waarvan ca. 800 hectare wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Geopend

Het Noordsche Veld en het landgoed Mensinge zijn het hele jaar toegankelijk. Een groot gedeelte van boswachterij Veenhuizen is opengesteld voor wandelaars. De bossen rond de penitentiaire inrichting Bankenbosch zijn niet toegankelijk. De Onlanden is vanwege het natte karakter vooral vanaf de randen goed toegankelijk.

Infocentrum

Bij horeca- en informatiepaviljoen De Natuurplaats kun je terecht voor een hapje en drankje of informatie over het gebied. Er starten routes, je kunt er activiteiten boeken en er is speelnatuur voor kinderen.

Fysieke beperking

De wegen en paden in Noordsche Veld en enkele brede paden in boswachterij Veenhuizen zijn toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Driekwart van het bos op Landgoed Mensinge is toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Obstakels als veeroosters, klaphekken en slagbomen zijn aangepast. Er zijn veel (picknick)banken en ruime parkeerplaatsen.

Honden

 • Noordsche Veld: in een deel van het bos zijn honden welkom (onder appèl), op de heide zijn ze niet toegestaan.
 • Boswachterij Veenhuizen: ten noorden van Veenhuizen is een losloopgebied voor honden. Rond het Esmeer en in het Bergveen moeten honden aan de lijn. Parkeren in Veenhuizen.
 • Landgoed Mensinge: in het Moltmakersstuk op landgoed Mensinge grazen Schotse Hooglanders. Hier moeten honden aan de lijn. Elders op het landgoed mogen ze los.
 • De Onlanden: honden zijn hier op de wandelpaden, mits aangelijnd, welkom.

Paardrijden

Op landgoed Mensinge is een ruiterroute uitgezet. Rond het Noordsche Veld zijn diverse openbare brede zandpaden. Er is een doorgaande huifkarroute.

Kanoën

In het Leekstermeer is een vaargeul, maar ook de vele kleine zijkanaaltjes zijn per kano goed bereikbaar. Informatie over kanoroutes en -verhuur: Watersportcentrum Cnossen, Meerweg 13, 9312 TC Nietap, T 0594-512073.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.