Natuurgebied

Kempen

Heide, bos, slingerende beken en sporen uit het verleden. Ontdek de geschiedenis van de Kempen, te voet, te fiets of te paard.

Over de Kempen

In de Kempen, op de grens van Nederland en België, is de bewoonde wereld ver weg. Zandwegen voeren langs akkers en door eindeloze bossen. Daar waar de naaldbossen wijken, ligt de grote stille heide met stuivend zand en moerassen. Een bijna sprookjesachtig gebied!

De Cartierheide

Op de Cartierheide kronkelt het Dalems Stroompje. In het voorjaar bloeit hier de witte waterranonkel. Op de heide scharrelen de hazelworm en de gladde slang. Mocht je ze tegenkomen, maak je dan geen zorgen. Ze zijn absoluut niet giftig. In de schemering jaagt de nachtzwaluw in de bosrand. Geitenmelker, luidt zijn bijnaam. Vroeger graasden er geiten op de hei. Met wijd open bek zwermden de nachtzwaluwen rond de dieren. Om melk te drinken, dachten de boeren. In werkelijkheid vulden ze hun buik met insecten.

Een van de bewoners van de Cartierheide, de nachtzwaluw.

Wandelen

Internationaal

Kempen ligt op de grens met België. De fietspaden sluiten aan bij het fietsknooppuntroutenetwerk in België en Nederland. Ruiters en menners mogen gebruik maken van bijna alle zandwegen en er zijn ATB-routes uitgezet.

Staatsbosbeheer heeft in de Kempen vier startlocaties van waaruit gemarkeerde wandelroutes starten; Natuurpoort TerSpegelt in Eersel, Trimbaan Eersel aan de Postelseweg in Eersel, De Pals te Bladel en de  parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Postelseweg/Bredasebaan te Eersel. Vanuit alle vier de startpunten zijn zowel de bossen van de Kempen als de Cartierheide te beleven.

Boswachter Sjaak Smits over de Kempen

"Het stilste plekje van Nederland ligt in de Pielis, hier in natuurgebied Kempen. Het is er echt enorm rustig. Ik zelf vind de Cartierheide het mooist. Zo waren er vroeger duizenden hectaren heide. Maar toen lag er nog hoogveen. De heide was zo nat dat je moest oppassen niet weg te zinken in de veenmoerassen. De boeren haalden turf uit veenputten. De restanten zie je nog liggen. Je moet nog steeds uitkijken waar je loopt. Je hebt zo een natte schoen."