Over de IJsselvallei
Overal langs de oevers van de IJssel is de robuuste dynamiek van de rivier te vinden. De rivier geeft en neemt, soms zelfs met geweld, en is geen dag hetzelfde. Met de terugkeer van natuurlijke processen, zoals erosie, en natuurlijke begrazing, leeft het oorspronkelijke rivierenlandschap steeds meer op. Rivierduinen, bloemrijke graslanden, wielen of doorbraakkolken, ruigtes en ooibossen zijn het resultaat. Deze grote diversiteit maakt dat hier honderden plantensoorten, zeldzame insecten, bijzondere (broed)vogels en zoogdieren leven.
Ooibos in de Duursche Waarden
De uitkijktoren bij de oude steenfabriek in Fortmond is een markant punt in de Duursche Waarden. Het uitzicht is weids over het IJssellandschap, met ruige graslanden, grote grazers en een oude steenoven. Hier ligt een ooibos, zeldzaam in Nederland. Het is onderworpen door en aangepast aan de grillen van het water. Het bestaat voornamelijk uit schietwilg en kraakwilg, soorten die goed tegen water kunnen. Schotse Hooglanders en Shetlanders eten de jonge boomopslag en zorgen ervoor dat het water vrij spel houdt. Informatiecentrum Den Nul in Olst vormt de toegangspoort tot dit gebied.
Steenfabriek Fortmond
Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs deze rivier. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken. De restanten van de steenfabriek – ovens en een schoorsteen - zijn nu een Rijksmonument. Vanaf de naastgelegen uitzichttoren heb je mooi uitzicht over de IJssel en de Duursche Waarden. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang laarzenpad. Startpunt: parkeerplaats steenfabriek Fortmond, Fortmonderweg, Den Nul.
Kwartelkoning in Cortenoever
De bijzondere kronkelwaarden in Cortenoever bij Brummen zijn een pareltje op het gebied van flora. In het glanshaverhooiland en stroomdalgrasland groeien veel bijzondere plantensoorten. Hier leeft ook een van de zeldzaamste vogels van ons land: de kwartelkoning.
Doesburgse Wallen
Doesburg is van oorsprong een vestingstadje. Het werd in het Rampjaar 1672 door de Franse troepen ingenomen. Toen de Fransen vertrokken waren, kreeg de vermaarde vestingbouwer Menno van Coehoorn de opdracht een versterkte verdedigingslinie te ontwerpen: de Hoge en de Lage Linie (door de Doesburgers ook wel de Batterijen genoemd). In 1923 is de vestingstatus van Doesburg opgeheven en later zijn de wallen tot beschermd natuurgebied verklaard.
De Hoge Linie ligt aan de rand van de bebouwde kom en is niet toegankelijk voor publiek vanwege de aanwezigheid van kwetsbare vegetatie zoals trilgras en geelhartje. De Lage Linie ligt door de bebouwde kom heen en is wel open voor publiek en bereikbaar vanaf de Turfhaven of Kraakselaan. De Wallen zijn cultuurhistorisch gezien zeer interessant. Ze vormen de enige vesting van dit type in Nederland die nog zo goed bewaard is gebleven. Meer informatie: website bezoek-doesburg.nl
Slotheuvel Bronckhorst
Aan de Kasteelweg in Bronkhorst - het kleinste stadje van Nederland - ligt nog altijd de motte, de kunstmatige aarden heuvel waarop eens het kasteel Bronkhorst stond. Dit was een machtig slot, dat zeer oud moet zijn geweest; geschat wordt dat het uit eind van de 10e eeuw dateert. Oorspronkelijk stond hier een houten burcht. Later werd het hout vervangen door steen. Kasteel Bronkhorst was het stamslot van de Heren van Bronckhorst en was een van de belangrijkste kastelen in het graafschap Zutphen. In 1828 werd het grotendeels gesloopt. Op de overblijfselen werd een landhuis gebouwd, dat op zijn beurt in 1904 werd afgebroken. Op de burchtheuvel zijn de fundamenten nog aanwezig.
