Natuurgebied

IJsselvallei

Overstroomde uiterwaarden, IJslandse paarden en talloze vogels en planten. Hier heeft de natuur het voor het zeggen.

Dynamische natuur in de IJsselvallei

De smalle IJssel slingert zich vanaf Arnhem door een breed rivierdal richting noorden, naar het IJsselmeer. Langs de oevers wisselen historische Hanzesteden, landbouwgebieden, riviernatuur en bossen elkaar af. Is er veel water, dan overstromen de uiterwaarden; is er weinig water, dan drogen ze uit. 

Dankzij deze dynamiek, de afwisseling van droog en nat, van hoge en lage delen, voelen veel vogels en planten zich hier thuis. Sikkelklaver, slijkgroen, kattenstaart en muurpeper profiteren van de vruchtbare rivierklei. Braamsluiper, kwartelkoning en rietgors zingen het hoogste lied. En met een beetje geluk zie je bij zonsondergang een slechtvalk voorbij scheren.

Ontdek de dynamische natuur langs de rivier via een struintocht door uiterwaarden of een fietstocht over dijken. Onderweg herinnert een oude baksteenfabriek aan vroeger tijden en biedt een uitkijktoren een weidse blik over het landschap. 

Contact
Boswachter Jeroen den Hartog
Jeroen den Hartog Boswachter van dit gebied
Rijksstraatweg 109
8121 SR Den Nul
j.denhartog@staatsbosbeheer.nl 0570-747100
Voor vragen over het Gelderse deel van de IJsselvallei: boswachters Silvia Blom en Doreen Rugers, veluwe@staatsbosbeheer.nl