Natuurgebied

Haarlemmermeer

De Haarlemmermeer is méér dan een open polder. In de Venneperhout is het lekker wandelen, vliegeren, picknicken en spelen.

Over de Haarlemmermeer

De Venneperhout ligt midden in wat ooit de Haarlemmermeer was. Het park biedt omwonenden ruimte voor paardrijden, vliegeren (op de vliegerweide), picknicken en nog veel meer. Ook is het er heerlijk ravotten met de hond.

Nieuwe natuur

De Venneperhout is een jong park met ontwikkelende natuur. Toch is er al veel natuur te ontdekken. In de lente kleuren de slootkanten geel van het klein hoefblad. Er groeien orchideeën, zoals de gevlekte orchis. En er is zelfs een bijenorchis aangetroffen. ’s Morgens vroeg tref je er patrijzen, die vanuit de akkers op zoek gaan naar beschutting en voedsel. Ook worden er regelmatig vossen gezien. De vogelaar onder ons ziet er roofvogels als torenvalk en boomvalk.

500 El Boom

De Venneperhout is een jong park, maar heeft een opvallend oud element; de 500 El Boom. Nadat de Haarlemmermeer was drooggelegd en akkerbouwende boeren de kavels in gebruik namen, werden in het midden van de kavels bomen geplant. Die boden de arbeiders een beschutte plek om te eten. Staatsbosbeheer heeft rond zo’n boom een plek gemaakt, waar bezoekers kunnen samenkomen en uitrusten. Seringen, wilde kamperfoelie en andere klimplanten zorgen voor een kleurrijke, beschutte plek, waar je heerlijk kunt picknicken.

Leuk weetje: de struiken in het park zijn geplant door basisschoolleerlingen uit Nieuw-Vennep. Het initiatief kwam echter uit onverwachte hoek: James Cameron. De regisseur van de 3D-film Avatar sponsort wereldwijd de aanplant van 1 miljoen bomen, waaronder die in de Venneperhout.