Natuurgebied

Haarlemmermeer

De Haarlemmermeer is méér dan een open polder. In de Venneperhout is het lekker wandelen, vliegeren, picknicken en spelen.

Lekker wandelen in de Haarlemmermeer

Tot halverwege de 19e eeuw was de Haarlemmermeer hét Haarlemmermeer; nu is het een open landschap met strakke akkers en lange, rechte wegen en sloten.
Maar dat geldt niet voor de Venneperhout, het bos dat midden in de polder werd aangelegd. Hier kun je wandelen, fietsen, paardrijden, vliegeren of picknicken. Voor de kinderen zijn er een waterlabyrint en speelburcht.

In de Venneperhout is in slechts tien jaar tijd al veel bijzondere natuur ontstaan. In het voorjaar kleuren de slootkanten geel van het klein hoefblad, er groeien orchideeën en zo nu en dan scharrelt er een vos tussen de bomen. Én in dit jonge park is ook nog oude cultuurhistorie te vinden. De 500 el boom werd vroeger overal in de Haarlemmermeer geplant, precies halverwege de pas aangelegde landbouwkavels. Hier schuilden landarbeiders bij regen en in de zomer bood de boom hen schaduw tijdens het middageten.

Contact
boswachter Anne Voorbergen
Anne Voorbergen Boswachter van dit gebied
Elswoutslaan 14
2051 AE Overveen
kennemerland@staatsbosbeheer.nl 023-5240360