Natuurgebied

Grebbelinie

Overweldigend groen, tientallen vlinders, liniedijken en bunkers. Op de Grebbelinie gaan cultuur en natuur hand in hand.

Bezoekersinformatie

Ligging

De Grebbelinie ligt in het oosten van de provincie Utrecht en loopt vanaf Rhenen via Veenendaal, Leusden en Amersfoort naar Bunschoten. Download kaartje Grebbelinie 

Deelgebieden

Onder de Grebbelinie vallen de gebieden Achterbergse Hooilanden, Asschatterkeerkade, Fort aan de Buursteeg, Groeperkade, Lambalgen, Linie van Juffrouwwijk, Liniedijk, Roffelaarskade, Werk aan de Daatselaar, Werk aan de Engelaar.

Grootte gebied

De Grebbelinie is totaal 116 kilometer lang en Staatsbosbeheer beheert daar 36 kilometer van (82 ha).

Geopend

De Grebbelinie is het hele jaar grotendeels toegankelijk.

Fysieke beperking

De Grebbelinie is niet goed toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Honden

Honden zijn aangelijnd welkom.

Grebbelinie bezoekerscentrum

Het Grebbelinie bezoekerscentrum in Renswoude is hét vertrekpunt om het verhaal van de Grebbelinie te ontdekken. Maak binnen én buiten op een (interactieve) manier kennis met de lange geschiedenis van deze ruim twee eeuwen oude verdedigingslinie. Van het ontstaan en gebruik van de Grebbelinie tot nu met haar natuurbeleving en als historisch cultureel erfgoed. Treed in de voetsporen van de soldaten, kruip een loopgraaf in of een levensgroot nagemaakte tanker van hout. Voor kinderen zijn er leuke wandelingen uitgezet met opdrachten. Ontdek de vele verborgen schatten uit het roerige verleden, diep verscholen in de overweldigende natuur die zich er heeft gevestigd.

Op het zuidelijk deel van het fortterrein is volop gelegenheid om te wandelen en te genieten van de natuur. Laat je vervolgens in restaurant Grebbelounge verrassen door de thematische menukaart en ga loungen op het grote terras met prachtig uitzicht. Restaurant Grebbelounge is dagelijks geopend. Het Grebbelinie bezoekerscentrum is gevestigd op Fort aan de Buursteeg. Alleen de contouren zijn nog zichtbaar, maar daarmee zie je ook wel hoe indrukwekkend het fort is geweest. Kijk voor meer informatie en openingstijden op grebbeliniebezoekerscentrum.nl.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.