Uit in de natuur

Fort Rammekens

Fort Rammekens ligt aan de Westerschelde bij Ritthem en dateert uit 1547. Het is het oudste zeefort van West-Europa en speelde een belangrijke rol in de rijke, maritieme geschiedenis van Zeeland.

Over Fort Rammekens

Fort Rammekens aan de Westerschelde speelde ooit een belangrijke rol in de rijke, maritieme geschiedenis van Zeeland. Spaanse militairen, Hollandse watergeuzen, Engelse huurlingen, Zeeuwse Oost-en vooral West-Indiëvaarders, Franse revolutionairen en Duitse soldaten lieten er hun sporen na. Alleen al de binnenkomst met de zware, metershoge, dikke, houten deuren van de toegangspoort is een belevenis.

Niemand betreedt het fort zonder eerst door Neptunus gemonsterd te zijn: het hoofd van deze zeegod prijkt op de sluitsteen van de poort. Wie de strenge blik trotseert, stapt een wereld binnen waar eeuwenlang oorlog en handel hun sporen hebben achtergelaten. Het fort veranderde drastisch van uiterlijk in de tijd van Napoleon en ook de Duitse bezetter heeft toevoegingen aangebracht. Ronddwalend in de duistere halfbastions, de kazematten, de voormalige kruitkamers en in het imposante hoofdbastion krijgt u een beeld van vroeger tijden.

Wie de moeite neemt het fort op te klimmen, wacht een riant uitzicht op de Westerschelde en op de zeer grootschalige bedrijvigheid van een eenentwintigste-eeuws havencomplex. Hoe Zeeuws wil je je landschap hebben.

Het hoofd van zeegod Neptunes prijkt op de sluitsteen van de imposante toegangspoort.

Vijf eeuwen historie

Fort Rammekens werd tussen 1547 en 1552 gebouwd in opdracht van Margaretha van Hongarije, de zuster van Karel de Vijfde, gebouwd. Het fort moest de scheepvaartverbinding naar Middelburg (en Antwerpen) bewaken. Middelburg was toen één van de belangrijkste handelssteden van de Noordelijke Nederlanden. Het werd ontworpen door de Italiaanse bouwmeester Donato de Boni, die de vesting bouwde volgens de in Italië geldende voor die tijd vernieuwende bouwkundige en verdedigingstechnische principes. Lees meer over de rijke historie van het fort.

Natuur op en rond het fort

Op en rond het fort gaan natuur en historie hand in hand. Fort Rammekens ligt aan de rand van de Westerschelde, één van de rijkste natuurgebieden van Nederland. Vlakbij het fort ligt buitendijks het (nog) enige schor van Walcheren. Lees meer over de natuur op en rond het fort.

Over Walcheren

Fort Rammekens ligt op Walcheren. Walcheren is verbonden aan Zuid-Beveland. Toch waan je je hier nog altijd op een eiland. Water aan alle kanten, misschien wel de mooiste stranden van Nederland, beboste buitenplaatsen, grillige kreken, polders met historische dijkjes, boerendorpen en oude steden als Veere en Middelburg. Walcheren heeft vele gezichten die allemaal het ontdekken waard zijn.

Lees meer over Walcheren