Natuurgebied

Drents-Friese Wold

Dwaal van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Het Drents-Friese Wold is groots in zijn schoonheid.

Over het Drents-Friese Wold

Er zijn nog maar weinig plaatsen in Nederland waar je zo’n groot aaneengesloten natuurgebied vindt als in het Drents-Friese Wold. Een ideaal gebied voor natuur- en rustzoekers. Bijzonder aan dit gebied is de enorme afwisseling. Van droge stuifzanden tot natte stukken veen en heide. In de bossen huizen vele soorten vogels en het wemelt er van de zoogdieren.

Naar een natuurlijker bos

Het Drents-Friese Wold verandert langzaam maar zeker in een meer natuurlijk boslandschap. In de oorspronkelijk aangeplante naaldbossen is ruimte gemaakt zodat inheemse loofboomsoorten meer kansen krijgen. Sloten en greppels zijn gedempt waardoor de natuurlijke waterhuishouding zich kan herstellen. De rechte en brede paden die ooit zijn aangelegd voor de afvoer van hout uit de boswachterijen, veranderen in avontuurlijk slingerende paadjes. De afwisseling van bos en heide, zand en veen, nat en droog, zorgt ervoor dat veel soorten planten en dieren zich thuis voelen in het gebied.

Actief in het Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een heerlijk wandel- en fietsgebied waar je de kracht van verwildering beleeft. Je kunt er eindeloos dwalen over smalle slingerende paden. Als je minder avontuurlijk bent ingesteld, leiden circa 25 verschillende wandelroutes je langs de mooiste plekken. ’s Zomers (en ’s winters als je niet om kou geeft) kun je zwemmen in het Canadameer. Tientallen kilometers fietspaden slingeren door het park. Er zijn routes voor terreinfietsers en diverse ruiter- en menroutes. Picknickplaatsen en speelvelden liggen verspreid in het terrein.

In het Drents-Friese Wold dwaal je eindeloos over slingerende paden.